A NASA és a Nap

| 2008. október 6. 18:09 | Frissítve:
A 2002-ben felbocsátott RHESSI szonda mérései alapján a Berkeley egyetem csillagászai megállapították, hogy központi csillagunk nem tökéletes gömb alakú.
A NASA kutatói 6 évvel ezelõtt, 2002-ben bocsátották fel az RHESSI szondát, mellyel elsõdleges céljuk a napkitörések részletesebb megismerése volt. A mûszer igen nagy pontosságú felvételeket készít azonban a Napról, így lehetõségük nyílt arra is, hogy az eddiginél jóval precízebb képet kapjanak az égitest formájáról.

A röntgen- és a gammasugárzás tartományában végzett mérésekbõl kiderült, hogy a Nap nem tökéletes gömb alakú, hanem alul-felül egy kicsit megnyomott gömbforma. Az egyenlítõje tehát nagyobb sugarú, mint a középpontja és a sarkok közti távolság.

„A tökéletlenség nagyon kicsi: 11 milli-szögmásodperc, ami arányaiban nagyjából egy emberi hajszál vastagságának felel meg egy mérföldrõl nézve” - érzékeltette a nagyságrendet a Science Express szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzõje.

Egy tíznapos periódus alatt olyan pulzálást rögzítettek a RHESSI mûszerei, ami alatt nagyjából 6 km-rel csökkent, illetve nõtt a Nap sugara. Ez persze minimális a Nap 700 000 kilométeres sugarához képest, a NASA kutató szerint azonban az ezzel járó gravitációs változás érezhetõ változásokat okozhat a közeli égitestek, például a Merkúr pályájában.

Forrás: NASA, Science Express

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |