illusztráció illusztráció

A péntek esti buli sztárja a sarki fény volt, idén ötödszörre

Nem akármilyen táncot járt felettünk, ruhájának színét is váltogatta, egészen elképesztő volt. 2003 óta nem volt ilyen.

A vártnál is erősebb, G5 fokozatú geomágneses vihar zajlott le éjszaka, ilyen utoljára 2003. novemberben történt. Nem csoda, hogy egészen elképesztő színű és megjelenésű sarki fényt csodálhattunk meg szerte az országban.

Péntek esti buli
illusztráció
Szelfizz a sarki fénnyel | Fotó: Beneces

Eleinte nagyon sok helyen fátyolok zavarták az észlelést, de később szerencsére csökkent a felhőzet mennyisége és egyre többfelé lehetett megpillantani ezt a ritka eseményt. 

illusztráció
Sarki fény extrákkal | Fotó: Paulinyi Zoltán
illusztráció
Igal határából nézve | Fotó: Gál Zoltán

Mert bár idén ötödik alkalommal tűnt fel felettünk, az azért meglehetősen ritka, hogy szabad szemmel is látni lehessen - márpedig most lehetett. A Balaton partjáról nézve például egészen földöntúli látványt nyújtott, visszatükröződött a tó vizén, miközben a horizonton éppen a holdsarló bandukolt.

illusztráció
Holdsarló + sarki fény | Fotó: Nagy-Kurunczi Rita
Balaton, te mindig csodás

Először mindent pirosas-rózsaszínre festett, később megjelentek a zöldes árnyalatok is, ami aztán tényleg ritka hazánk felett. Általában 20-30 évente van erre lehetőségünk, úgyhogy most igazán szerencsés periódusban vagyunk, hiszen erre tavaly novemberben is lehetőségünk nyílt.

illusztráció
Hihetetlenül szép volt Tószegről is | Fotó: Pinviczky Rajmund
illusztráció
Nagyatádról sem volt éppen csúnya | Fotó: Papp Richárd
illusztráció
Valaki felkapott egy rózsaszín, égi filctollat? | Fotó: Somogyi László

Mivel a Nap okozta gerjesztésnek 11 éves ciklusa van és most épp az aktív Nap időszakát éljük, így az észlelési valószínűség a következő 2-3 évben lesz a maximális, aztán várhatóan újra csökkenni fog - szóval jó eséllyel a közeljövőben láthatjuk még hazánk felett az aurora boralist. A mostani esemény annyiban is különleges, hogy az előző napfoltciklus legerősebb geomágneses vihara sem volt olyan heves, mint a mostani.

illusztráció
Éjszakai Balcsi, extrákkal | Fotó: Schfoto
illusztráció
Szegedi panoráma, kiszínezve| Fotó: Tóth Gábor Gyula

Egészen elképesztő mennyiségű fotó érkezett ma este hozzánk, amit ezúton is nagyon-nagyon köszönünk minden kedves észlelőnknek!

Borítókép: Olajos Sándor

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés