illusztráció illusztráció

A radar-ügy folytatódik

A radarkép visszavonása országos botrányt kavart; Címlapi és vezércikkek, rádiós interjúk és nyilatkozatok, sajtó-tájékoztatók követik egymást azóta is. Összefoglaló írásunk.

Ígéretünkhöz híven időről-időre tájékoztatjuk nézőinket a radarképpel kapcsolatos fejleményekről.

Előzmény - mint az ismeretes, az Országos Meteorológiai Szolgálat okt. 1-i hatállyal, jogalapra való hivatkozás nélkül megtiltotta az ún. kompozit radarkép szabad másodközlését ill. felhasználását. Ezzel kapcsolatos állásfoglalásunk, illetve közleményünk okt. 5-én látott napvilágot, amelyre rekord számú (közel 300), többségében tartalmas és érdekes hozzászólás érkezett nézőinktől - köszönjük! Az eredeti közlemény itt olvasható.

Az ezt követő médiaérdeklődés még minket is meglepett; interúk és felkérések, újságcikkek követték egymást, amelyben sokszor közvetlenül az OMSZ nyilvános álláspontjával kerültünk szembe. A témát az Index.hu vezércikkben tárgyalta (a cikk megtekinthető itt), majd másnap a Kossuth Rádió vitette tovább a témát, élőben szembesítve minket az Országos Meteorológia Szolgálat elnökével. Az interjú meghallgatható az alábbi MP3 fájl megnyitásával, vagy a Kossuth Rádió honlapjáról (rövid kivonat mellékletével).

A rádióbeszélgetés során dr. Bozó László úr továbbra sem adott egyértelmű választ, sőt, semmilyen jogalapi hivatkozást arra, hogy a közadatok miért nem szabadon felhasználhatóak (ahogyan azt a Közérdekű Adatok Nyilvánosságáról szóló Törvény, illetve a 277/2005-ös kormányrendelet kimondja). Ehelyett arra hivatkozott - a fenti érvelésünket meg sem próbálva cáfolni - hogy a Költségvetés is egy törvény, amely viszont arra kötelezi az OMSZ-t, hogy termeljen ki ilyen vagy olyan módon 1 milliárd Ft-ot saját maga működésének biztosítására, és ehhez szükség van ezekre az új, szigorúbb korlátozásokra. (Megjegyzés - jelen cikk szerzője igen valószínűtlennek tartja, hogy a Költségvetési Törvény szó szerint, konkrétan azt mondaná ki, hogy az OMSZ-nek 1 Milliárd Ft-ot ki kell termelnie. Sokkal valószínűbb, hogy a Költségvetés elkülönít egy bizonyos (alap) keretösszeget az OMSZ számára, majd kötelezi a fenntartó Minisztériumot, hogy biztosítsa ebből az Intézmény működésének fenntartását - ha kell, akár kiegészítő kereskedelmi tevékenység folytatásával, a vonatkozó törvényi keretek között. - a szerk).

Hozzátette továbbá, (összhangban Holicska Szilvia, az OMSZ Ügyfélszolgálati- és Kommunikációs osztálya vezetőjnek az Index cikkjében idézett  nyilatkoztával, mely szerint "[...] A radarképet nem tartjuk közérdekűnek"), - hogy a radarkép "már nem egy mérési adat", hanem az OMSZ értéknövelt, belső terméke/vizualizációja, amelynek a nyers adatokból történő előállítása az Intézmény szakembereinek rendkívül értékes, hozzáadott szellemi többlet értékével valósul meg.

Az Időkép.hu nem ezt vitatja, hanem az érvelés létjogosultságát, mivel - mint ahogyan azt már többször jeleztük a Szolgálat felé - valójában nem tartunk igényt a radarképre, mint vizulizációra, csupán a nyers, eredeti mérési adatokra (amelyből természetesen mi is elő tudjuk állítani a saját radarképünket). Mivel ezeket teljesen egyértelműen nem védheti az OMSZ szerzői joggal a 277/2005-ös rendelet értelmében, 2009. október 12-én hivatalos levélben kértük az Országos Meteorológiai Szolgálattól az eredeti (nyers, digitális) mérési adatok közzétételét szabad felhasználás céljából.

A levélre 8 napon belül érkezett hivatalos válasz, amely elutasítja kérelmünket, arra való hivatkozással, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat már eleve eleget tesz a közérdekű adatok kiszolgáltatási kötelezettségének, az OMSZ honlapján közzétett ún. Országos Kompozit Radarkép publikálásával. A nyers adatok igénylését pedig azzal az indoklással utasította el, hogy "A nyers adatok előállíátási módja, formátuma és dokumentációja a radar gyártója által jogvédett, így az nem kiadható" (az elutasító levél eredetije megtekinthető a képre kattintva).

Tehát, az OMSZ álláspontja szerint eredeti adatfolyamot a radargyártó, a végeredmény képeket pedig a Meteorológiai Szolgáltat saját belső szerzői joga védi, vagyis így végső soron a mérések és a képalkotás között nincs olyan fázis, ahol a közérdekű adatok kiadhatóak lennének, a vonatkozó törvénynek ill. rendeletnek megfelelően. Ez nyilvánvalóan önellentmondás, hiszen ha az OMSZ ismeri a formátumot (mivel maga állítja elő a képet), akkor létre is tudja hozni egy olyan, köztes (nyers) adatformátmot, és/vagy saját dokumentációt, amit nem véd egyik oldalról sem szerzői jog.

Az Időkép éppen ezért mindkét érvet elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartja, a következő okok miatt -

1) Az Országos Meteorológiai Szolgálat nem teszi közzé a honlapján sem az eredeti radar-mérési adatokat, sem az azokból készíhető, maximális részletgazdagságú képet. Helyette egy kb. 40-szeres kicsinyítésű, rossz minőségű, (nem színhelyes), néhányszor néhány centiméteres "előnézeti képet" hoz nyilvánosságra Kompozit Országos Radarkép fantázianévvel, 8 perc késleltetéssel, amin ráadásul a határok és a folyók kitakarják még a legintenzívebb zivatarcellákat is. A valódi, nagyfelbontású képeket feltehetően visszatartja, belső használat, és/vagy további értékesítés céljából. A mellékelt képeken látható, hogy kb. milyen részletgazdagságú képek állnak az OMSZ rendelkezésére, és hogy ehhez képest mi az, amit a honlapon nyilvánosságra hoznak.

2) Az Időkép soha nem kérte az OMSZ-től radar-adatok technikai előállítási módjának kiadását, csupán magukat a mérési adatokat. Az Időkép álláspontja szerint teljesen lényegtelen, hogy az eredeti dokumentációt milyen szerzői jog védi; ha ez igaz, akkor az OMSZ-nek kötelessége egy olyan saját, ebből származtatott nyers adatormátumot, és/vagy saját dokumentációt létrehozni (és kiadni), amelyet már nem véd a radar gyártójának szerzői joga (máskülönben nem tudna megfelelni a 277/2005-ös kormányrendeletnek, illetve a Közérdekű Adatok Nyilvánosságáról szóló Törénynek).

Erről szóló hivatalos válaszlevelünket még az elutasítás kézhezvételének napján, okt. 20-án megfogalmaztuk és továbbítását kezdeményeztük az Országos Meteorológiai Szolgálat felé.

Jog szerinti megközelítésünk

Az Időkép álláspontja szerint - minden elképzelhető, rendelkezésünkre álló hatályos magyar jogforrást rendkívül részletesen áttanulmányozva - úgy érezzük, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatnak nem lehet legitim jogalapja az október 1-én kezdeményezett lépéssorozatra, ezért mindent meg fogunk tenni legális keretek között annak érdekében, hogy a közédekű (radar) adatokat mindenki (tehát nem csak az Időkép, mindenki más is) szabadon másodközölhesse vagy felhasználhassa.

Etikai megközelítésünk

Az OMSZ Ügyfélszolgálati és Kommunikációs osztályának vezetője, Holicska Szilvia Index-es vezércikkben is megjelen nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy

"ha egy privát szolgáltató a radarképekre épített szolgáltatásból bevételre tesz szert, akkor vállaljon is részt a mérőhálózat fenntartásából"

(nyilvánvalóan célozva ezzel az Időkép SMS-riasztási szolgáltatására, amely előrejelzéseinek elkészítéséhez kiindulási alapként valóban felhasználja a közérdekű radarkép adatait - a szerk.)

Talán sokak számára meglepő, de ebben az Időkép 100%-ig egyetért az OMSZ álláspontjával, etikailag - mégsem kíván kétszer fizetni ugyanazért a szolgáltatásért. A milliárdos értékű radar-hálózat fenntartásához ugyanis az Időkép igenis hozzájárul, méghozzá profit-arányosan, már csak az SMS-riasztási szolgáltatás bevétele után fizetendő adó és ÁFA alapján, amely végső soron - a költségvetésen keresztül - visszakerül majd az OMSZ-hez (is).

Kereskdelmi televíziók vs. privát meteorológiai oldalak

Ha egy pilanatra eltekintünk attól, hogy (véleményünk szerint) az Országos Meteorológia Szolgálatnak semmilyen árképzésre nincsen joga a közérdekű radarképekkel kapcsolatban, akkor is mélyen etikátlannak érezzük az árképzés diszkriminatív módját.

Ha ugyanis valaki figyelmesen tanulmányozza a jelenlegi díjkatalógust, kiderül számára, hogy a több tíz- (vagy akár száz)milliárdos éves bevételű kereskedelmi televízióknak - így például az RTL Klub vagy a TV2 - mindössze 2 és fél millió Ft-ot kellene fizetniük a radarképekért, az Időképnek pedig 18,8 milliót. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy kereskedelmi televízió ezt egyetlen nap (vagy inkább fél prec) alatt, önmagában csak az időjárás-jelentés előtti 5 mp-es támogatói reklám-spotokból ki tudja termelni, méghozzá a teljes évi költséget. Könnyen érzékelhető, hogy az Időkép pizza-menü árkategóriájába eső jelenlegi SMS-riasztási szolgáltatása - amelyen a haszon kb. egy automatából vásárolt kávé értékével vetekszik - milyen arányban áll ezzel.

Hogyan tovább?

Az Időkép legújabb, az Országos Meteorológiai Szolgálathoz 2009. október 20-án intézett levelében jelezi, hogy a fenti okokat figyelembe véve nem tudja elfogadni a nyers (eredeti) radar-adatok kiadási kérelmének elutasítását, illetve az elutasítás indoklását sem. A további lépésekről az OMSZ hivatalos válaszának függvényében döntünk, amelynek legkésőbb 15 napon belül kell megérkeznie, pontosabban - ha bebizonyosodik az elutasítás indoklásának jogtalansága - akkor az eredeti kérés korábbi kelte miatt - 8 napon belül már magukat a mérési adatokat is át kell adnia, méghozzá nem csak az Időképnek, hanem bármely más privát (magát profitorientáltnak tekintő, vagy sem) szervezet, oldal vagy média számára, tetszőleges felhasználás céljából.

Mindemellett folytatjuk a már megkezdett érdekvédelmi jogi lépéseket; az utóbbi közel egy hónap relevánsnak ítélt anyagait megküldjük az ügyben jelenleg eljáró (illetve az azt vizsgáló) Gazdasági Versenyhivatalnak, illetve az Adatvédelmi Biztos hivatalának.

Lapzártakor érkezett

Összefoglaló cikkünk publikálásának estéjén jutottunk hozzá a témával elég intenzíven foglalkozó, szakmai körökben elismert lap, a Marketing&Média legfrisebb számához, amely rajtunk kívül a privát szféra más szereplőit is megszólaltatja, további érdekes nézőpontokat is felvetve. (Forrás és Copyright - Sanoma Budapest Kiadóvállalat, 2009). A cikk a mellékelt képre kattintva nagyobb méretben is látható.

Kérésünk

Ahogy eredeti közleményünk esetében is, amennyiben nézőinknek/olvasóinknak konstruktív véleménye van a fentiekkel kapcsolatban, kérjük, hogy kulturált formában tegyék meg észrevételeiket (amiket egyébként nagyon szívesen veszünk, illetve várunk) a hozzászólás lehetőség használatával.

Köszönjük!
2009. október 20.
Nagy Gergely
Időkép.hu

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés