illusztráció illusztráció

A történelem ismétli önmagát

A következő napokban újra nagy mennyiségű csapadékra, illetve viharossá fokozódó szélre van kilátás.

illusztrációA történelem ismétli önmagát – jelen esetben azonban ez senkinek sem jelent jó hírt. A következő napok időjárása ugyanis nagy mértékben fogja tükrözni a május harmadik hétvégéjét, amikor is országszerte átlagosan 100 mm csapadék, teljes Magyarországra vetítve összesen 10 milliárd köbméter, 5 Balatonnyi vízmennyiségnek megfelelő eső hullott, illetve Bakonyban 162 km/h-val megdőlt az eddigi szélrekord.

A Kárpát-medence időjárását ugyanis egy peremciklon fogja meghatározni, amely hatására nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk. Kiemelendő a Dunántúl és az északi országrész, itt ugyanis 50-70 mm, helyenként akár 80-90 mm eső is hullhat. Ez feltehetőleg további problémákat fog okozni az ár- és belvíz sújtotta területeken. Ennél kevesebb mennyiségű esőre a nyugati határszélen és az Alföldön élők számíthatnak. A nyugati és középső országrészben további gondokat okozhat az ismét viharossá fokozódó szél, mely a felázott talajból könnyedén kicsavarhatja majd a fákat. (Hétfőn emellett a déli és keleti országrészben zivatarok is kipattanhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet.)

A hőmérsékletek is jelentősen visszaesnek, a hőmérsékletek kedden többnyire 15 fok alatt maradnak, de helyenként még a 10 fokot sem fogják elérni. A hét második felében javulás kezdődik, csütörtökön már 20 fok feletti maximumok is lehetnek.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés