illusztráció illusztráció

A Vénusz, a Mars és a Jászol-halmaz is a Hold vendége lesz

Kedden és szerdán is megfigyelhetünk együttállásokat az esti égen, ha az időjárás is engedi.

Kedd este újabb együttállást figyelhetünk meg, ezúttal a 16,5%-os megvilágítású Holdhoz csatlakozik a Vénusz. A két égitest látszólagosan nagyjából 3 fokra lesz egymáshoz képest a nyugati horizont felett.

A Hold fénye még nem lesz igazán zavaró.

Közelükben lesz ekkor a Pollux és a Castor (az Ikrek csillagkép két fényes csillaga), valamint a Mars és a Jászol-halmaz is. Nagyjából éjfélig lesznek a horizont felett, így sötétedést követően érdemes őket keresni az esti égen.

Együttállások május 24-én este | Forrás: Stellarium-web.org

Szerdán a Holdhoz a Mars és a Jászol-halmaz lesz látszólagosan közel a nyugati horizont felett, bár még ezen az estén is a közelükben láthatjuk a Vénuszt, a Polluxot és a Castort is. Ekkor a hízó Holdtól balra, látszólagosan 5,5 fokra látjhatjuk a Jászol-halmazt, a Hold alatt látszólagosan nagyjából 3,5 fokra pedig a Marsot. A triót szintén sötétedés után érdemes keresni az esti égbolton, nagyjából éjfélig lesznek a horizont felett.

Mennyire lesz felhős az ég?

Időjárás szempontjából viszont a kedd este nem lesz a legkedvezőbb, ugyanis az ország nagy része felett sok felhő lesz az égen, így csak nagyon kevés helyen van rá esély, hogy kis időre megpillanthassuk az együttállást.

Szerda este már többfelé lehet szakadozottabb a felhőzet, így ekkor helyenként a csillagászat szerelmeseinek jobb esély nyílik az együttállások megfigyelésére.

via ng.24.hu

Borítóképünk illusztráció, fotó: Krizmanics Zoltán (Orfű)

Szavazás

Szoktad figyelni az együttállásokat az esti égen?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés