illusztráció illusztráció

A vihar egy pilóta szemszögéből

A tegnapi, Balaton Soundot elmosó zivatarrendszerről ezúttal 10 km magasból is kaptunk ízelítőt.

Ritka, és egyben örömteli pillanat, ha egy-egy extrém időjárási eseményt, mint például a tegnap (júl. 11-én) hazánkon átvonuló, szupercellákkal és multi-cellás rendszerekkel tarkított zivatarokat nem csupán saját, földfelszíni szemszögünkből, hanem igazán nagyon magasból is láthatunk. Még ennél is ritkább, ha fedélzeti radarkép is társul mindehhez, szintén a Himalája csúcsát is meghaladó magasságból.

A Travel Service légitársaság (mely hazánkban utazási irodák charter-járatait üzemelteti, ám itthon magyar pilótákkal repül), bocsájtotta rendelkezésünkre az alábbi felvételeket. Köszönjük!

A pilótafülkében készült felvételek azt a hatalmasra nőtt, kifejlett zivatargócot rejtegető CB-t (zivatarfelhőt) mutatják, amely Győrtől délre állt össze, és csaknem a fővárosig jutott, mielőtt öszeomlott (nem kis felhőszakadást okozva egy közel 100 km széles sávban).

A fotók (melyekre kattintva azok eredeti, közel 10 megapixeles méretben is letölthetőek) hozzávetőlegesen délután 17:25 perckor készültek, Keszthely vonalából, 30 ezer láb (10 km) magasból, kelet, észak-kelet felé tekintve (HDG 66). A gép saját radarján:

Szabad szemmel, ugyanez, ugyanekkor így festett ( a kép jobb alsó sarkában már a Balaton parttvonala látszik): 

A légitársaság főpilótája, Szakács Gábor, illetve a képeket készítő elsőtisztje, Tőgyi Gábor szerint a cella hozzávetőlegesen a Velencei-tótól északnyugatra tartózkodott, amikor 30 ezer lábról 15 ezerre süllyedve elhaladtak mellette - természetesen elkerülve azt.

Az Időkép saját, földi teleptésű radarjain mindez így látszott 17.25-kor, a fedélzeti radarkép elkészültekor:

Amikor pedig a Travel Service gép már csak 15 ezer láb (kb. 5 km) magasan kikerülte, az már jóval közelebb volt mind Székesfehérvárhoz, mind a Velencei-tóhoz:

A gép biztonságban leszállt, ám a később érkezők már nem voltak ilyen szerencsések. Éjfél felé, amikor a fővárost támadták a zivatarok, a légiirányítást végző hölgy számtalanszor kényszerült várakozó köröket javasolni a hazafelé tartó járatoknak.

Mindeközben Balatonra megérkezett a második hullám, amely több tízezer szórakozni vágyó estéjét alakította át kissé; amolyan vizespóló-fesztivállá változtatva a Balaton Sound fesztivál koncertjét, az Ákos koncertet végül fel is kellett függeszteni az egyre erősödő vihar miatt.

Az Időkép radarhálózata, ill. villámlokalizációs rendszere végig, élőben követhető volt:

A fenti képekért köszönettel tartozunk:

- Észleléseket és fotókat beküldő nézőinknek
- A Travel Service légitársaságnak
- Szakács Gábor főpilótának és Tőgyi Gábor elsőtisztnek

Reméljük, hogy még sok hasonlóan érdekes felvételt kapunk majd, amit megoszthatunk olvasóinkkal - és reméljük azt is, hogy a kellemes nyár estékre, a tegnapinál a szó szoros értelmében "felhőtlenebb" szórakozásra vágyó fesztiválozók legközelebb végighallgathatják majd kedvenceiket.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés