A vihar egy pilóta szemszögéből

| 2012. július 12. 5:26 | Frissítve:
A tegnapi, Balaton Soundot elmosó zivatarrendszerről ezúttal 10 km magasból is kaptunk ízelítőt.

Ritka, és egyben örömteli pillanat, ha egy-egy extrém időjárási eseményt, mint például a tegnap (júl. 11-én) hazánkon átvonuló, szupercellákkal és multi-cellás rendszerekkel tarkított zivatarokat nem csupán saját, földfelszíni szemszögünkből, hanem igazán nagyon magasból is láthatunk. Még ennél is ritkább, ha fedélzeti radarkép is társul mindehhez, szintén a Himalája csúcsát is meghaladó magasságból.

A Travel Service légitársaság (mely hazánkban utazási irodák charter-járatait üzemelteti, ám itthon magyar pilótákkal repül), bocsájtotta rendelkezésünkre az alábbi felvételeket. Köszönjük!

A pilótafülkében készült felvételek azt a hatalmasra nőtt, kifejlett zivatargócot rejtegető CB-t (zivatarfelhőt) mutatják, amely Győrtől délre állt össze, és csaknem a fővárosig jutott, mielőtt öszeomlott (nem kis felhőszakadást okozva egy közel 100 km széles sávban).

A fotók (melyekre kattintva azok eredeti, közel 10 megapixeles méretben is letölthetőek) hozzávetőlegesen délután 17:25 perckor készültek, Keszthely vonalából, 30 ezer láb (10 km) magasból, kelet, észak-kelet felé tekintve (HDG 66). A gép saját radarján:

Szabad szemmel, ugyanez, ugyanekkor így festett ( a kép jobb alsó sarkában már a Balaton parttvonala látszik): 

A légitársaság főpilótája, Szakács Gábor, illetve a képeket készítő elsőtisztje, Tőgyi Gábor szerint a cella hozzávetőlegesen a Velencei-tótól északnyugatra tartózkodott, amikor 30 ezer lábról 15 ezerre süllyedve elhaladtak mellette - természetesen elkerülve azt.

Az Időkép saját, földi teleptésű radarjain mindez így látszott 17.25-kor, a fedélzeti radarkép elkészültekor:

Amikor pedig a Travel Service gép már csak 15 ezer láb (kb. 5 km) magasan kikerülte, az már jóval közelebb volt mind Székesfehérvárhoz, mind a Velencei-tóhoz:

A gép biztonságban leszállt, ám a később érkezők már nem voltak ilyen szerencsések. Éjfél felé, amikor a fővárost támadták a zivatarok, a légiirányítást végző hölgy számtalanszor kényszerült várakozó köröket javasolni a hazafelé tartó járatoknak.

Mindeközben Balatonra megérkezett a második hullám, amely több tízezer szórakozni vágyó estéjét alakította át kissé; amolyan vizespóló-fesztivállá változtatva a Balaton Sound fesztivál koncertjét, az Ákos koncertet végül fel is kellett függeszteni az egyre erősödő vihar miatt.

Az Időkép radarhálózata, ill. villámlokalizációs rendszere végig, élőben követhető volt:

A fenti képekért köszönettel tartozunk:

- Észleléseket és fotókat beküldő nézőinknek
- A Travel Service légitársaságnak
- Szakács Gábor főpilótának és Tőgyi Gábor elsőtisztnek

Reméljük, hogy még sok hasonlóan érdekes felvételt kapunk majd, amit megoszthatunk olvasóinkkal - és reméljük azt is, hogy a kellemes nyár estékre, a tegnapinál a szó szoros értelmében "felhőtlenebb" szórakozásra vágyó fesztiválozók legközelebb végighallgathatják majd kedvenceiket.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |