Ahol mindig hőség van...

| 2008. augusztus 4. 14:37 | Frissítve:
Leg-ek cikksorozatunk folytatásában a Föld legmelegebb területét kerestük, illetve azokat a helyeket, ahol előfordultak 48, 56, de akár 57°C feletti hőmérsékletek is.
Éppen tart a nagy augusztusi kánikula, az ember azt sem tudja mit kezdjen magával, főleg ha nem vízparton tölti a nyarat, mégis jusson eszünkbe, hogy ez a nagy meleg nem is nevezhető „kánikulának”, ha szemügyre vesszük bolygónk igazán extrém meleg területeit.

A Földön valaha – szabványos meteorológia mérőeszközökkel – mért legmagasabb hőmérséklet 57,7 °C, amit 1922. szeptember 13-án mértek Líbiában. A második legmagasabb hőmérsékletet az USA-beli Death Valley-ben (Halál Völgy) mérték 1913. július 10-én, ez 56,7 °C volt. Ez a völgy nem véletlenül kapta nevét, hiszen 1917. július 6. és augusztus 17. közötti időszakban 43 napon keresztül a hőmérséklet 48 fok fölött volt.

Azonban ha a legmelegebb területet szeretnénk megkeresni,nem az abszolút hőmérsékleti rekordok tulajdonosait kell vizsgálnunk, hanem azokat a helyeket, ahol tartósan a rekordok közelében tetőzik a hőmérséklet. Ezt a címet az Etiópiában található Danakil-mélyföld nyerte el, ahol az átlagos felszíni hőmérséklet 34,4 fok, de itt mértek már 63 fokot is.

Tehát a mi kis 32 °C körüli forróságunk langyos hidegzuhany lehetne az ott élők számára. Mégis nehezen viseljük ezt a meleget, figyeljünk hát oda magunkra, igyunk sokat, és ne tartózkodjunk sokat a tűző napon.

/Bognár Ilona Zelma Meteorológus h./

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |