illusztráció illusztráció

Akár fényes tűzgömböket is láthatunk a következő éjjeleken

Az év egyik legszebb csillaghullását a Tauridák hozzák.

November első felében is láthatunk gyönyörű hullócsillagokat, melyek egyik része főként a Tauridáknak, másik része pedig a Leonidáknak köszönhető. A következő éjszakákon, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk felhőborítottság, valamint ködképződés szempontjából, akkor szerencsés esetben több taurida meteort is láthatunk elégni a földi légkörben, és ezek közül éjszakánként 2-3 akár nagyon fényes is lehet,

tehát tűzgömböket is megfigyelhetünk.

A Tauridák maximuma november 5-ére esik idén, ekkor az éjszakai órákban akár 5 fényes tűzgömböt is láthatunk a sok hullócsillag között. A taurida meteorok rendkívül fényesek, valamint gyönyörűek, így még a Hold fénye sem lesz igazán zavaró tényező megfigyelésükben. Idén a szokásosnál akár több tauridát is láthatunk, ugyanis a Föld keresztezi a szabályos pályát felvett törmelékcsomó útját, mely a Jupiter gravitációjának hatására jött létre. A Tauridák különlegessége, hogy nagy fényességűek, mozgásuk közepesen lassú, színük pedig élénk zöld, melyek után általában megfigyelhető füstnyom is. Útjuk gyakran robbanásszerű villanással ér véget.

illusztráció
Kép: Tari József /2022. augusztus/ - a kép illusztráció

November 6-ától már a Leonidák is megjelenhetnek az éjszakai égbolton, ezek gyors mozgású meteorok, melyek általában az éjszakák második felében láthatóak. Ugyanakkor az Orionidák meteorjait is megfigyelhetjük még a következő hetekben, melyek szintén gyors mozgású meteorok.

Forrás: Ng24.hu

Borítókép: Sbaliko korábbi felvétele

Szavazás

Szoktad figyelni a hullócsillagokat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés