illusztráció illusztráció

Álmos mackók

Az enyhébb tél következtében a téli álomba szenderült medvék mintegy harmada időnap előtt felébredt; veszélyt jelenthetnek az emberekre.

Az elmúlt telekhez képest túl enyhe az időjárás a szlovákiai hegyvidékeken, ennek következtében a korábban téli álomba szenderült medvéknek csaknem harmada időnap előtt felébredt.

Bár első hallásra viccesnek hangzik, ezek az álmos, kialvatlan mackók azonban igen veszélyesek lehetnek az emberekre – állítják szlovákiai vadászok és környezetvédők.

Az elmúlt héten kószáló mackókat láttak a Magas Tátrában, az Alacsony Tátrában, illetve a Nagy- és a Kis-Fátrában is.

"A medve általában november közepe-vége felé tér nyugovóra és március közepén ébred fel. Ez lenne a normális. Most azonban az erdészek több medvét is láttak élelem után kutatni" - mondta a Viva kereskedelmi rádióban Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének munkatársa.

"Ezek az állatok általában idegesek és fokozottan agresszívak lehetnek. Egy felébredt medve viselkedése kiszámíthatatlan" - fejtegette Saniga.

Szlovákia hegyvidékein mintegy 600-800 medve él, melyek az elmúlt években igen jól szaporodnak. A szakértők ezt a megváltozott életkörülményekkel és az élelemhez való könnyebb hozzájutással magyarázzák.

Az idén is több olyan eset ismeretes, amikor medve támadott meg embert, az egyik ilyen eset áprilisban a Kis-Fátrában történt, ekkor egy szlovák erdészre támadt a kölykeit védő anyamedve.

Forrás: Tátranet
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés