Áprilisi nyár Európában, télies tavasz Amerikában

| 2018. április 25. 13:04 | Frissítve:

Európa nagy részén nyárias idő köszöntött be múlt héten, ezzel szemben az USA-ban még hideg és havazás volt jellemző.

Mint a téli hónapokban jó pár alkalommal, úgy múlt héten is jelentős különbség alakult ki Európa és Észak-Amerika időjárása között.

30 fok Európában, tél az óceán túloldalán

Európa időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon és azt kitöltő meleg levegő határozta meg, így sok helyen megközelítette, néhol el is érte a csúcshőmérséklet a 30 fokot, ami kontinensük nyugati részén például inkább júliusra jellemző, mintsem áprilisra. Németország egyes részein az átlagosnál több mint 9 fokkal melegebb időjárás lett úrrá.

A hőmérséklet eltérése az évszakos átlagtól Európában április 15 és 21. között (forrás: NOAA)

Nyárias hőmérsékletek Európában április 19-én délután (Kép forrása: Meteociel.fr)

Ezzel szemben az USA-ban, főként annak is a keleti felén a gyengülő félben lévő poláris örvény hatására még mindig jóval hidegebb volt az idő a megszokottnál. A Michigan-tótól nyugatra például 12-20 fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet az április 15 és 21. közötti időszakban, mint ahogy azt átlagos időjárási viszonyok között megszokhatták az ott élők.

A hőmérséklet évszakos átlagtól való eltérése az USA-ban április 15 és 21. között (forrás: NOAA)

A hideg mellé nem egy helyen havazás is társult, így például április 15-én reggel a Minnesota állambeli Saint Paulban:

 

Videó: Danny Revell / Cyclone of Rhodes

Ez az időjárásbeli különbség a két kontinens között ezen a héten már jelentősen csökken: Észak-Amerikában enyhülésre, Európában - különösen a kontinens nyugati és északi felén - lehűlésre van kilátás.

Borítókép: Meteociel.fr
Kapcsolódó hírek

  • Kevesebb helyen szakadhat ránk az ég Nyáriasan meleg idővel búcsúzik a május, a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége is fokozatosan csökken.
  • Reggeli ködfolyam a Dunakanyarban Szombat reggelre főként a Dunakanyarban és a Dunántúl északi felén vált ködössé a levegő, a hömpölygő ködfolyam a Prédikálószékről igazán impozáns látványt nyújtott.
  • Látványos zivatar a Dunakanyarban Prédikálószéken elhelyezett kameránk látványos felvételeket készített a Dunakanyarban lecsapó felhőszakadásról.
  • Rögtön nyár lett a tél után Az átlagosnál lényegesen hidegebb március után áprilisban szinte berobbant a nyár, a mérések kezdete óta nem volt még ilyen meleg második tavaszi hónapunk.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak