Áradnak a folyók

| 2013. február 26. 15:09 | Frissítve:
A hirtelen lehullott sok csapadék és az olvadó hó miatt több patak és folyó is áradásnak indult Vas megyében.

Az elmúlt hetekben rendkívül csapadékos időjárásban volt részünk, mely a nyugati megyékben többnyire hó formájában hullott, ám Mátyás errefelé is megtörte a jeget: a hétvége óta folyamatos olvadás és eső a meghatározó. Keddre virradóra újabb csapadékzóna érte el az országot, mely déli ás nyugati megyéinkben fejtette ki hatását: Zalában és Vasban helyenként újabb 30 mm eső hullott.

A vastag hótakaró olvadása és az újabb jelentős mennyiségű eső hatására több patakon és folyón indult meg jelentős vízszintemelkedés. Szentgotthárdnál másod-, Körmendnél pedig legmagasabb, azaz harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába magas vízállása miatt, Jákon megáradt a Sorok-patak, Kőszeg térségében pedig a Gyöngyös-patak.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szivattyúkkal és homokzsákokkal igyekszik segíteni az önkormányzatokon. Ezidáig hat településen mintegy 15 ezer homokzsák került felhasználásra, három településen pedig nagyteljesítményű szivattyúkat helyeztek el a védekezés segítése érdekében. Őriszentpéteren a Mentőállomást védik homokzsákokkal, Ostffyasszonyfán szintén zsákolással próbálják megakadályozni, hogy a Cser-patak elöntse a falu mélyebben fekvő részeit.

Az áradás következtében több útszakaszon is vízátfolyások keletkeztek, Vass Péter beszámolója szerint Nárai és Pornóapáti között a nyáron csontszáraz árkok helyén most nagymennyiségű víz robog lefelé. Az erdőkben kis patakok alakultak ki, melyek a völgyekbe és az alacsonyabban lévő területekre folynak, ahol nagyobb patakokká, vízfolyásokká alakulnak. Vas megye területén 11 útszakaszon van teljes útzár, 6 útszakaszon pedig félpályás útszűkületre, lezárásra kell számítani.

Nemcsak Vas megyében okoz gondot az áradás: az Ipoly és a Sajó magyarországi szakaszán több helyen is várhatóan másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni a következő napokban.

Végezetül Vass Péter videós összeállítása a Nárai és Pornóapáti térségében tapasztalható hóolvadásról és áradásról, melyért és a cikkünkben megjelent képekért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

Forrás: Vas Népe Online, bexter.hu, Országos Vízjelző Szolgálat, nyugat.hu


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |