illusztráció illusztráció

Árvíz Romániában

A Közép-Európát is sújtó hatalmas esőzések sajnos nem csak nálunk, hanem a velünk szomszédos Romániában is gondot okoznak, több helyen vörös kódos az árvízvédelmi riadó.

Az ország észak-keleti részén a megáradt folyók 6 megyét, 146 helységet sújtottak, 148 lakóházat tettek lakhatatlanná, továbbá 128 az összeomlás szélén áll. A lakóhelyek mellett az utak sincsenek jobb helyzetben, több száz km-nyi megyei út járt járhatatlanná, illetve 1524 hidat is elmosott az ár a román belügyminisztérium kedd délutáni összefoglalója alapján.

A manna.ro információs oldal szerint szerda délután 16 óráig hosszabbította meg az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) a vörös kódos árvízvédelmi riadót a Szeret középső és a Prut felső szakaszán a következő 24 órára vonatkozó vízügyi előrejelzések alapján, ugyanis az utóbbi folyón egy vízgyűjtő medencénél például másodpercenként 700 köbméter helyett több, mint 800 köbméter zúdul ki.
A környékről 1000 embert telepítettek ki, tegnap délután már az újságírókat is kitiltották a területről. A folyók említett szakasza Botoºani, Neamþ és Bákó megyéket érinti.

A kedden tartott rendkívüli kormányülésen Traian Basescu államelnök részvételével a kitelepítettek személyenkénti 300 lejes (20 ezer forint), a megrongált lakások tulajdonosainak családonkénti 800 lejes (~53 ezer forint), illetve az elhunytak hozzátartózóinak egyénenkénti 5000 lejes (~333 ezer forint) anyagi támogatásáról döntöttek.

Forrás: Független Hírügynökség, Manna.ro
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés