Augusztus végi zivatarok

| 2013. augusztus 23. 13:12 | Frissítve:
Hétvégétől egyre nedvesebb légtömegek áramlanak fölénk, hosszú idő után hazánk nagy részére megérkezik a várva várt csapadék.

Változás kezdődik időjárásunkban, ugyanis hazánktól nyugatra, délnyugatra egy sekély mediterrán ciklon van kialakulóban mely szombaton már a Dunántúlon, vasárnap délutántól pedig országszerte érezteti hatását.

Szombaton a péntekinél már kevesebb napsütésben lesz részünk, nyugat felől ugyanis egyre több felhő sodródik fölénk, melyekből főként a Dunántúlon kell számítanunk akár több helyen is esőre, záporokra, emellett délnyugati határaink mentén egy-egy zivatar sem zárható ki. A hőmérséklet is visszaesik valamelyest, főként a nyugati tájakon marad mérsékeltebb a délutáni felmelegedés, errefelé helyenként a legmelegebb órákban is csupán 20 fok közeli értékeket mérhetünk, miközben a Dunától keletre és délen, délnyugaton marad a késő nyárias meleg.

Vasárnap délutántól kezdődően egyre nagyobb területen megnövekszik a gomolyfelhőzet és nyugat, délnyugat felől mind több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Főként a nyugati területeken hullhat ezen a napon jelentős mennyiségű csapadék. A záporok, zivatarok megérkezte előtt hazánk nagy részén még fülledt meleg időben lesz részünk, keleten 30 fokot is mérhetünk a délutáni órákban.

A hét első napjaiban mérsékelten meleg, ám a fölöttünk elhelyezkedő légtömeg nagy nedvességtartalma miatt meglehetősen párás, fülledt időre készülhetünk.

Előreláthatólag hétfőn számíthatunk a legcsapadékosabb időre: gyakran lesz erősen felhős az ég, sokfelé alakulnak majd ki záporok, zivatarok, melyek közül nem egyet kísérhet felhőszakadás, így hosszú idő után végre jelentősebb csapadékot kaphatnak a szomjazó földek. 

Kedden ez a légörvény fokozatosan északkelet felé helyeződik tovább, így még elsősorban az északi, északkeleti tájakon alakulhat ki további konvektív csapadék. 

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képek Deco05 nevű felhasználónk és Rippel Erik fotói, köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |