Az időjárás előrejelzéseket is rontja az amerikai kormányzati leállás

| 2019. január 10. 21:39 | Frissítve:

Külső kényszer miatt három hete szünetel a létfontosságú munka az amerikai modell üzemeltetési osztályán, csúszik az új verzió bevezetése is.

A meteorológiában is egyre inkább érezteti hatását a december 21-én kezdődött amerikai kormányzati leállás. A Washington Post tudósítása szerint az Egyesült Államok világszerte (így hazánkban is) felhasznált GFS modellje bár továbbra is fut, az annak működését felügyelő közalkalmazottak ideiglenes kényszerpihenője miatt napról napra veszít pontosságából. Ennek oka, hogy bár jelentősebb változásokat nagyjából csak évente eszközölnek a modellen, a bolygónk számos pontjáról érkező adatokat napi rendszerességgel felügyelni szükséges, hogy az ideiglenes meghibásodások, beérkező adatformátum-változások és egyéb tényezők hatásai ne legyenek negatív hatással a rendszeresenen készülő progózisokra. Ez a folyamatos karbantartás szünetel immár három hete, és ez az előrejelzések beválását mérő verifikációs számokon is tagadhatatlanul megjelent:

Jól láthatóan csökken a beválása az amerikai modellnek (piros) az európai előrejelzésekkel (kék) szemben. Forrás: Ryan Maue (amerikai meteorológus PhD)

A tervek alapján január 24-én éles üzembe kerülne a többéves fejlesztéssel elkészült, új dinamikus magot (FV3) használó szoftverfrissítés, melyről itt írtunk részletesebben. A NOAA a CNN kérdésére elárulta, hogy valószínűleg csúszni fog a frissítés.

Kapcsolódó: Célegyenesben az új amerikai modell

Frissítve (január 12): Dr. Neil Jacobs, a NOAA helyettes ügyvezetője visszautasította az állításokat, szerinte nem érinti a GFS pontosságát a kormányzati leállás.
Cimkék:


Kapcsolódó hírek

  • Célegyenesben az új amerikai modell Január végén érkezik a GFS új verziója, mely komoly belső átalakításon esett át. A teszteredemények bíztatók, az előrejelzések világszerte pontosabbak lehetnek.
  • Két év múlva nagyot léphet előre a meteorológia Kiváló szakember került az amerikai állami meteorológia élére, pár éven belül jelentősen javulni fognak az előrejelzéseik. Ebből idehaza is profitálni fogunk.
  • Tízéves az Időkép modellje 2007-ben indult az első olyan magyar számítógépes prognózis, mely amatőr észlelők méréseit is számításba vette.
  • Adatszolgáltatót vált modellünk A jövőben az amerikai helyett a jóval pontosabb német adatokra támaszkodva készül számítógépes prognózisunk, mely pont a napokban lett 10 éves.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak