illusztráció illusztráció

Az előrejelzéseket ronthatja az 5G mobilkommunikáció

Nagyon közel helyezkedik el az 5G-s mobilok és az időjárásfigyelő műholdak egyes frekvenciatartománya, így a méréseket zavarhatják majd az új telefonok.

Árverésre bocsátotta az Egyesült Államok kormánya az 5. generációs mobilkommunikáció számára kijelölt frekvenciablokkokat, a meteorológusok ugyanakkor aggódva követik az eseményeket, ugyanis ezek nagyon közel helyezkednek el az időjárási műholdak működési tartományához - írja a Nature.

"Ez egy globális probléma" - mondja Jordan Gerth a University of Wisconsin-Madison meteorológusa. Az amerikai állami meteorológiai szolgálat (NOAA) és a NASA már korábban jelezte aggályait az ottani hírközlési felügyelet (FCC) felé, ennek ellenére április 17-én közel 2 milliárd dolláros bevétel mellett lezárták az említett 5G frekvenciák értékesítését.

illusztráció

Nem a HAARP, hanem egy rosszul beálított WiFi zavarja a radart (forrás: OMSZ)

A rádiózaj nem először okoz problémát a meteorológiai adatgyűjtésben - visszatérő probléma ugyanis a hazai radarok esetében is a rossz (nem magyar) regionális beállítású 5 Ghz-es WiFi állomások okozta zavar, mely hosszú csíkokkal szemeteli tele a radarképet. A problémával részletesen foglalkozik az NMHH.

A mikrohullámú műholdas mérések és az 5G interferenciája azonban ennél is nagyobb problémákat okozhat. Az időjárás-előrejelző modellek egyik legfontosabb bemenő adatai a műholdas mérések. A légköri vízgőz mérésére pl. a 23,8 GHz frekvencia bizonyult a legalkalmasabbnak, mellyel kiválóan adja vissza a légkör vízgőztartalmát éjjel és nappal, akár még felhős időben is. Mindezek miatt a meteorológusok "féltett kincsként" védenék ezt a frekvenciát az újonnan érkező szereplőktől, így a mostanában rajtoló 5G hálózatoktól is.

illusztráció

Különböző, meteorológiai távmérés szempontból hasznos frekvenciák

Úgy tűnik, mégis hiábavaló az igyekezet, nemrég zárult le az USA-ban a közeli 24,25 és 24,45 Ghz közti tartomány értékesítése. Habár a két frekvencia közvetlenül nem fedi egymást, a védőtávolság mégis túl kevés, vagyis hasonlóan áthalladszódhatnak a jelek, mint például a szomszédunk által bömböltetett zene - érzékeltetik a cikkben.

Egy 2010-es National Academies of Sciences, Engineering and Medicine tanulmány szerint, ha a jövőben más célra hasznosítják az említett frekvenciát, akkor akár 30%-a is elveszhet a hasznos légköri adatoknak, ez pedig

világszerte beláthatatlan mértékben visszavetné az előrejelzések pontosságát.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés