Az esernyők fővárosa

| 2008. október 24. 15:40 | Frissítve:
A Norvégia nyugati partvidékén fekvő Bergenre októberben eddig 430 mm csapadék hullott le. Hazánk országos, éves átlaga 565 mm.
3 hónappal ezelőtt érkeztem meg Norvégiába, akkor még csak mosolyogtam azon, hogy Bergent az esernyők fővárosaként emlegetik. Azonban az eddig itt töltött időszak elég meggyőzően alátámasztotta eme állítást…

Már közel 2 hete állandósultak a markáns ciklonok Skandinávia nyugati részén, jelenleg a középpontjával Izlandtól északkeletre örvénylő, igen kimélyedt ciklon hosszan elnyúló frontrendszere alakítja az itteni időjárást.

Októberben eddig összesen 2 nap volt, amikor a csapadékmérőknek nem akadt munkájuk, a hónapban a tegnapi nappal bezárólag eddig összesen 430 mm csapadék hullott le a városra, mellyel már jócskán átlépte az október havi átlagos 270 mm-es szintet.
Pénteken 24 óra leforgása alatt 74 mm csapadék hullott le a városra.

Egy kicsit szemléletesebbé téve a dolgot megemlíteném, hogy Magyarországon 2007-ben országos átlagban 611 mm csapadék hullott le, azonban ha az 1971-2000 időszakot nézzük, az éves átlagos csapadékmennyisége hazánknak még ennél is kevesebb: 565 mm. Magyarországon az októberi havi átlag általában a 40 mm-t sem éri el.

Bergen utcáin sétálva még egy dolog szembetűnő lehet az ide látogatóknak: a közterületek szemetesei hulladék helyett esernyőkkel vannak tele. Nem számítanak ritkaságnak ugyanis az erős, viharos széllökések sem, amik az intenzív esővel párosulva igencsak megnehezítik a járókelők életét.

Végül tehát egy baráti jó tanács Mindenkinek: gumicsizma, esőkabát, esősapka és esernyő nélkül senki ne induljon el felfedezni Bergen hangulatos utcáit! :-)

A mellékelt képeket két kedves barátom, Grusaite Viktorija és Björn Maronga készítette. Köszönet értük!

Forrás: Norvég Meteorológiai Intézet

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |