illusztráció illusztráció

Az év első nagyobb csillaghullása jön

A Lyridák meteorraj gondoskodik arról, hogy kívánságaink akár teljesüljenek is.

Az elmúlt éjszakákon a szerencsésebbek már megpillanthattak egy-két fényesebb hullócsillagot. Ez nem volt véletlen, ugyanis közeledik az év első nagyobb csillaghullása - olvasható az Ng.24.hu oldalán. A Lyridák meteorrajhoz tartoztak ezek a szép meteorok. Viszont a lényegről még nem maradtunk le,

ugyanis a meteorraj maximuma hétfőre virradóan lesz.

Így a vasárnapról hétfőre, azaz április 21-éről 22-ére virradó éjszaka második felében lesz érdemes kémlelni az eget, már persze csak ott, ahol nem szólnak közbe a felhők. Óránként akár 10-12 hullócsillagot is láthatunk a hajnal beköszönte előtt, de a vasárnapi és keddi napkeltét megelőző órákban is láthatunk meteorokat elégni a légkörben. Viszont a már majdnem telihold fénye sokat ronthat a látványon.

De még mindig szerencsésebbek vagyunk, mint január elején a Quadrantidák esetében, melynek az alig néhány órás maximuma gyakran olyan időszakra esik, amikor hazánkban nappal van. Idén a maximuma magyar idő szerint január 3-án a délelőtti órákban volt, vagyis az amerikai kontinensen élők láthatták a Quadrantidák által okozott sok-sok hullócsillagot az év elején.

illusztráció
Hullócsillag az éjszakában | Fotó: Fotoszabi

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka második felében elsősorban északnyugaton, nyugaton és délnyugaton számíthatunk kevesebb felhőre, illetve derültebb égre. Így a csillaghullás megfigyelésére a legalkalmasabb helyek Győr, Sopron, Szombathely, Nagykanizsa, Pécs, illetve a Balaton térségében lehetnek.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkba.

Borítókép: Petró Róbert

Szavazás

Szoktál kívánni, ha hullócsillagot látsz?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés