illusztráció illusztráció

Az idei volt a legmelegebb szeptember 1901 óta

Az ősz első hónapja helyett gyakorlatilag kaptunk még egy júniust.

Ha valaki úgy érezte, hogy nem ősz első hónapja, hanem a nyár negyedik hónapja volt az idei szeptember az nem tévedett. Megérkeztek az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos adatai, melyek alapján akár júniust is írhattunk volna a naptárban szeptember helyett.

1901 óta ez volt a legmelegebb szeptember Magyarországon: az országos középhőmérséklet 19,6 fok volt, ami 3,6 fokkal haladta meg az 1991–2020-as átlagot, és 0,4 fokkal múlta felül az eddigi csúcstartó, 1942-es rekordot. Ez

a 19,6 fokos középhőmérséklet majdnem megegyezik az átlagos júniusi középhőmérséklettel (19,8 fok).

Gyakorlatilag minden nap a sokévi átlag fölött jártunk.

Rekordnak számító 23 nyári nap volt idén szeptemberben, vagyis a hónap során ennyi napon érte el a maximum-hőmérséklet a 25 fokot. Ez 5 nappal több, mint amit idén júniusban regisztráltak, vagyis

az idei ősz első hónapjában több nyári nap volt, mint a nyár első hónapjában.

A hónap legmelegebb napja szeptember 13-án volt: ekkor mérték a legnagyobb napi középhőmérsékletet, 22,3 fokot, valamint a hónap legmagasabb, 35 fokos hőmérsékletét.

illusztráció
Szeptember legmelegebb napja maximumtérképünkön

Emellett a minimum- és maximum-hőmérsékletek is magasabbak voltak a sokévi átlagnál. A napi minimum-hőmérsékletek országos átlaga 13,3 fok volt, ami 0,1 fokkal megdöntötte az eddigi 1994-es rekordot.

Az OMSZ teljes elemzését ITT olvashatjátok.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Lőrincz Edit

 

Szavazás

Te milyennek értékeled a szeptemberi időjárást?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés