Az ősszel együtt a ködös reggelek is érkeznek

| 2019. szeptember 25. 12:05 | Frissítve:
Az ősz előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak a párás, ködös reggelek. Ma reggel több helyen ízelítőt kaphattunk ebből.

Az ősz előrehaladtával az időjárás-jelentéseket olvasva, hallgatva egyre gyakrabban olvashatjuk, illetve hallhatjuk, hogy éjszakánként többfelé pára, köd képződhet. Nem véletlen, a hőmérséklet csökkenése ugyanis a ködképződés egyik alapvető feltétele, emellett kellő vízgőznek is rendelkezésre kell állnia a levegőben. Ha a levegő olyan mértékben lehűl, hogy hőmérséklete eléri a harmatpontot (vagyis azt a hőmérsékletet, amelyen több vízgőzt már nem képes befogadni), akkor a benne lévő vízgőz kicsapódik, ami ködöt eredményez. A kialakuló vízcseppek mérete a milliméter ezredrésze, ezért lebegnek a levegőben.

Köd esetében a látótávolság 1 km alá csökken, 1 és 5 km közötti látástávolság esetén pedig párásságról beszélhetünk. 

Milyen típusú ködről beszélhetünk?

A ködnek két fő típusát különböztetjük meg.

Nyugvó vagy kisugárzási köd

legtöbbször anticiklonális helyzetben alakul ki. Ilyenkor az erős éjszakai kisugárzás következtében a talaj fölötti légréteg hőmérséklete a harmatpontig csökken, és a benne lévő vízgőz kicsapódik. Leginkább szárazföldek fölött alakul ki.

Kisugárzási köd a Tapolcai-medencében szeptember elején - fotó: Varga Norbert

Áramlási vagy frontális ködről

akkor beszélünk, ha két különböző hőmérsékletű, telítéshez közeli levegőfajta keveredik. Melegfrontok, enyhébb légtömegek érkezése során gyakori, amikor a felszín közelében található hidegebb levegő fölé a magasban nedvesebb, melegebb levegő érkezik, idegen szóval advektálódik. Advekciós ködnek is nevezzük. Kialakulásában fontos szerep jut a gyenge szélnek.

Áramlási köd szeptember 25-én reggel Sümeg térségében

Hazánkban statisztikailag a november a legködösebb hónap, ugyanakkor már szeptember folyamán is találkozhatunk ködös tájakkal a reggeli órák folyamán, különösen ha előző nap csapadék hullik, az ezt követő éjszaka során pedig a levegő páratartalma magas marad. Ha ezzel együtt a felhőzet is felszakadozik, úgy még inkább kialakulhat köd, hiszen a levegő a kisugárzás következtében jobban lehűlhet, hőmérséklete könnyebben elérheti a harmatpontot.

Nem történt ez másként szerda hajnalban sem. Hazánk időjárását a nyugat, délnyugat felől érkező enyhe, időnként nedvesebb légtömegek alakítják. Éjjel a Dunántúl és helyenként a középső országrész fölött felszakadozott a felhőzet, így ezeken a tájakon a levegő is jobban lehűlt, hőmérséklete többfelé elérte a harmatpontot, ami ködképződést eredményezett. Főként a Balaton nyugati medencéjében, a Tapolcai-medencében, a főváros környékén és az Északi-középhegységben élők ébredhettek ködös reggelre.

Sűrű köd Bükkszentkereszten - kamerakép: Multiled

Badacsonyban is sűrű köd lepte el reggelre a tájat, majd a délelőtt folyamán feloszlott:

Kamera üzemeltetője: Badacsonytomaj Strand

A szebbnél szebb felvételeket szolgáltató sümegi webkamerán pedig az áramlási vagy advekciós köd tankönyvbe illő példáját vehetjük szemügyre. Hajnalra itt is erősen lehűlt a levegő a felszín közelében, de kisugárázási köd éppen nem tudott kialakulni. Néhány kilométerrel arrébb viszont a hőmérséklet elérte a harmatpontot, így a benne lévő vízgőz kicsapódott, köd képződött. Ez a ködtakaró aztán a gyenge délies légmozgással észak felé kezdett áramlani, napfelkelte idején Sümeg térségét is elérte. Majd az idő előrehaladtával, ahogyan a hőmérséklet emelkedni kezdett, ez a jelenség egyre kisebb területre szorult vissza, végül teljesen meg is szűnt.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |