illusztráció illusztráció

A következő Starship is elhibázta a landolást

A SpaceX Starship prototípusai közül az SN11-nek sem sikerült hibátlanul a tesztrepülése.

Kedden, magyar idő szerint 15 órakor indították a legújabb Starship prototípust, az SN11-et a szokásos 10 kilométer magas útjára. A felbocsátás még rendben lezajlott, leszámítva, hogy a sűrű ködben szinte semmit nem lehetett látni. Később a magasból azonban a fedélzeti kamera rögzítette az eseményeket, és láthattuk, ahogy a forduló manővert még sikeresen megteszi az űreszköz, majd elindul visszafelé.

A Raptor hajtóművek azonban ezúttal sem bizonyultak megbízhatónak, némelyikkel már a felszálláskor is adódtak problémák, majd a visszaúton, 5 perc 49 másodperccel az indítás után két Raptor hajtóműnek is újra be kellett volna indulnia, hogy az átfordulás után lefékezzék a Starshipet, hogy az sima leszállást hajtson végre, azonban ez sajnos nem történt meg.

Youtube/ SpaceX

A felvétel megszakadt, a Spacejunkie információi szerint viszont így folytatódtak az események: "A függőleges helyzetbe történő visszatérést követően valószínűleg a telemetriából kiolvasták, hogy az alulteljesítő motorok miatt nincs esély a leszállásra, és az FTS (flight-termination system, két adag C4 robbanótöltet) segítségével megsemmisítették a járművet, vagy egyszerűen az lezuhant a landolási zónára.", azaz elődjeihez hasonlóan felrobbant.

A hibákból a SpaceX csapata rengeteget tanul, így a sikertelen tesztrepülések továbbra sem kudarcként könyvelendők el. A következő, már javított változat az SN15 lesz, mely Elon Musk szerint már a következő hetekben megkísérelheti a tesztrepülést.

Borítókép: SpaceX, SN11

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés