Az űrből is látszik a közel-keleti homokvihar

| 2015. szeptember 9. 12:37 | Frissítve:

Az űrből is jól látszik a Közel-Keleten tomboló hatalmas homokvihar.

A NASA felvételén jól látható, hogy a hatalmas homokvihar, mely többek között rossz látási viszonyokat okoz, valamint nagy egészségügyi kockázatot jelent, kiterjedt többek között Izrael, Libanon, Szíria, Jordánia, Ciprus, Törökország és Irak jelentős területeire is. A levegőben rendkívül nagy koncentrációban vannak jelen a homokszemek.

Kép forrása: NASA

Ez az időjárási helyzet annak köszönhető, hogy egy alacsony nyomási központtal rendelkező légköri képződmény uralja a térség időjárását, melyben feltámadt a szél, és ez a felkapott homokot hordja magával kelet felől. A jelenlegi számítások szerint leghamarabb a hétvégén javulhatnak az időjárási körülmények az érintett területeken.

Kép forrása: Reuters

Források: nbcnews.com, BBC, NASA
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • http://porvihar.blogspot.hu/2015/09/porviharoktol-sziriai-konfliktusig.html • PORVIHAR! Az Időkép honlapján nem ez az első alkalom, hogy arid vidékeken tomboló viharok esetén homokviharról cikkeznek. Ez azonban helytelen, mert a szél nem képes a levegőbe emelni, ill. ott tartani a homokszemcséket (0,1 - 1,0 mm).

  A Debreceni Egyetemen néhai dr. Borsy Zoltán professzor és munkatársai szélcsatornakísérletei egyértelműen bebizonyították, hogy nincs az a szél, amely képes lenne a levegőbe emelni, ill. ott lebegtetve tartani a 0,1 mm-nél durvább frakciót. A homok frakció legfeljebb 1 méter (!) magasságig képes a levegőbe emelkedni, jellemzően azonban csupán pár deciméter magasságban pattogva ugrál a talajfelszín mentén. Ezt a jelenséget nevezzük homokverésnek, az így mozgó homokot pedig futóhomoknak.

  Tehát a Közel-Keleten ami a légkörben terjeng ilyen viharok idején, az nem homok, hanem por, mégpedig iszap vagy agyag frakció. Ilyenből ülepedett ki a Kárpát-medence vastag löszösszleteinek egy része is - ez az eolikus lösz. (A löszeink másik része pedig fluviális.)

  Tehát homokvihar helyett porvihar...

  egy nyírségi erdőmérnök
  Nyíregyházáról
  „a homokba szőtt városból”

 • Láttam tv-ben is, elég kemény.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak