illusztráció illusztráció

Bámulatos jégzuhatagok díszítik a Rám-szakadékot

Csodás jégszobrok, hatalmas jégfogak fogadják a túrázókat a népszerű kirándulóhelyen. Vigyázat, csúszik!

A Dömös közelében található Rám-szakadék igazán népszerű és izgalmas kirándulóhely, különösen az aktív turisták és természetjárók körében. Ám ezt a meredek, sziklás szurdokvölgyet - érthető okokból - csak nagyon kevesen merik felkeresni a téli, fagyos hónapokban, hiszen a terep még egy átlagos időjárási helyzetben is igen nagy kihívást tartogat a látogatók számára.

illusztráció
Kissé jeges a létra is | Fotó: Tóth Roland
illusztráció
Vízzuhatag, kidőlt fák és jeges szakaszok | Fotó: Tóth Roland

Aki már járt arra, az tudja, hogy a biztonságos haladás érdekében a Rám-szakadék lépcsőkkel, kötelekkel és létrákkal van felszerelve a nehezebb szakaszokon. Nos, a jelenlegi fagyos időben ezek a részek igazán nehezek, hiszen idővel még a legvastagabb kesztyűkön is áthatol a hideg ebben az erős fagyban. Viszont semmi sem kárpótolhat bennünket a festői szépségű erdei környezetért, amely jelenleg hatalmas jégcsapokkal, részben befagyott vízesésekkel van tűzdelve.

illusztráció
Jégorgona | Fotó: Nagy Péter
 amit a rám-szakadékról tudni érdemes 

A turistáknak összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük. A szűk, meredek falakkal (melyek magassága eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kisebb) határolt mélyedés a különféle vulkáni rétegek keresztmetszetét adja. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. 

illusztráció
Hatalmas jégfogak | Fotó: Nagy Péter
illusztráció
Bámulatos jégszobrok alakultak ki a fagyos időben | Fotó: Tóth Roland

Ugyan nincsen semmilyen korlátozás érvényben, tehát a Rám-szakadékot bárki meglátogathatja, azonban a túrázást jelenleg semmiképp sem ajánljuk kezdő túrázóknak, hiszen a sziklás és meredek utak jegesek, csúszósak. 

illusztráció
Jégzuhatag | Fotó: Tóth Roland
illusztráció
Jégszobrászat | Fotó: Nagy Péter

Mindenesetre az biztos, hogy a természet szépsége és a túra során megélhető kaland felejthetetlen élményt biztosít.

Nagy Péter videója

Köszönjük szépen Tóth Rolandnak és Nagy Péternek a csodás felvételeket!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés