illusztráció illusztráció

Beindult az éjszakai világító felhők szezonja

Késő este és kora hajnalban is éjszakai világító felhők pompáztak a horizont fölött.

Az éjszakai világító felhőket nagyjából június elejétől augusztus elejéig lehet megfigyelni hazánk területéről, napnyugtát követően, illetve napkeltét megelőzően másfél-két órával.

Ezek a felhők 75-85 km magasságban találhatók, kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (a rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben.

Hazánk területén idén tegnap késő este, illetve ma kora hajnalban lehetett elsőként jobban megfigyelni az éjszakai világító felhőket.

A késő esti műsor:

illusztráció

illusztráció

illusztráció
Pozsik Gábor fotói Bátonyterenyéről
illusztráció
Prédikálószéken található éjjellátó kameránk felvétele

Hajnalban aztán az északkeleti horizont fölött tündököltek:

illusztráció

Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

illusztráció
Kamerakép: Debrőd - Szemán Viktor

A következő hetekben nagyobb számban és fényességgel láthatunk világító felhőket, így érdemes lesz napnyugta után és napkelte előtt másfél-két órával figyelni az északnyugati és északkeleti horizontot. 

Borítókép: Pozsik Gábor /Bátonyterenye/

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés