illusztráció illusztráció

Beköszönt a Tél

Nagy mennyiségű csapadék érkezik, a hétvégén pedig lehűlés, a kérdés már csak az, hogy lesz-e hó?

A mai napot elnézve, esőtől ázva, pocsolyákban lépkedve nehéz ugyan elhinni, de most már tényleg úgy néz ki: a hétvégén végre beköszönt a Tél. Éppen itt az  ideje, hiszen december első fele az átlagosnál jóval enyhébb volt, hóval pedig még nyomokban sem találkozhattunk.

A hideg érkezése előtt pénteken még egy melegfront felhőzete borít majd be minket, délutántól egyre nagyobb területen várható kiadós eső, zápor. Megerősödik, gyakran viharossá fokozódik a déli szél - ami jelentősen csökkentheti majd hőérzetünket.

Szombaton virradóra azonban megkezdődik északnyugat felől a hideg levegő beáramlása, miközben délnyugat felől egy ciklonális mező csapadékrendszere éri el térségünket. A szél északnyugatira fordul, továbbra is erős, helyenként viharos lökések kísérhetik.

illusztrációA kérdés nem is ez, hanem, hogy vajon az ország különböző területein milyen formában fog hullani a csapadék? Továbbra is esőtől ázunk majd, vagy végre meghozza karácsonyi hangulatunkat a fehérbe borult táj?

Bár egyre közeledik a hétvége, mégis nehéz erre a kérdésre választ adni, hiszen a délnyugat felől érkező ciklonok gyakran megtréfálnak bennünket és nem a várakozásoknak megfelelően teljesítenek. Ennek ellenére egyelőre úgy tűnik, hogy a síkvidékeken számottevő megmaradó hó nem várható (az átmelegedett talaj, a szél átkeverő hatása, illetve amiatt, hogy a lehűlés várhatóan már csak akkor éri el megfelelő hatását, amikor a csapadék már távozófélben lesz), maximum látványhavazás, azonban a magasabb hegyeinkben jó eséllyel fehérbe borulhat a táj.

Holnap újabb cikkel jelentkezünk a havazással kapcsolatban, addig is kövessék figyelemmel előrejelzésünket!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés