Belvíz fenyeget

| 2010. január 20. 16:14 | Frissítve:
Mintegy 250 ezer hektárra nőhet a belvízzel elöntött területek nagysága, emellett a felfagyás is gondot okozhat.

Akár 250 ezer hektárra is nőhet rövid idő alatt a belvízzel elöntött területek nagysága, s a kártékony víz levezetése csak lassú lehet. A váltakozó fagy, és kiengedés további gondot, úgynevezett felfagyást okoz.

"104-110 ezer hektár között van az elöntött területek nagysága. Ez önmagában is jelentős szám, de ha ehhez még hozzávesszük az ún. átnedvesedett területet – ahol csillogó, nyílt víz még nincs, de a területek teljesen telítettek –, akkor ez további 150 ezer hektár körüli értékkel nő. Ez azt jelenti, hogy ekkora területen biztosan nem lehet a közeljövőben mezőgazdasági tevékenységet folytatni. A nyílt vízzel elöntött területeknek több mint a fele vetés és szántó" – nyilatkozta a Gazdakörnek Kolozsváry Gábor, az FVM főosztályvezetője.

A szakember szerint a védekezés elsősorban a szivattyútelepeken, illetve a csatornákon keresztül történő vízelvezetés. Figyelni kell továbbá arra is, hogy ha elmúlik a csapadékos időjárás, nehogy vízhiány keletkezzen a területen. A helyzetet bonyolítja, hogy árvizes készültség is van a belvízzel leginkább érintett területeken, így a folyókba csak átemeléssel lehet levezetni a felesleget. Ez lassú és drága megoldás. Ráadásul azzal veszélyeztet, hogy ha jön még a következő időszakban jelentősebb csapadék, akkor nagyobb lehet a baj.

Hogy mekkora a kár az vélhetően csak tavasszal derülhet ki, már csak azért is mert nem vagyunk túl a nehéz időszakon. A mostani időjárás, mikor is éjjel fagy, nappal felenged úgynevezett felfagyásokat okoz. Ennek lényege, hogy a talaj felső néhány centiméteres rétege emiatt mozog, a kelések gyenge gyökereit ez a mozgás elszakítja, ami érthetően károsítja a növényeket.

Forrás: Szabad Föld


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |