illusztráció illusztráció

Betemette a hó a Zemplént és az északi határszélt

Ott reggel óta ömlik a hó, míg az ország túlnyomó részén hosszú órák óta szakad az eső.

Reggel óta szakad a hó egy vékony sávban az ország északi-északkeleti peremén, ha nem is sok helyen, de néhány településen szó szerint roskadoznak a fák a hó súlya alatt.

illusztráció
Még egy picit korábban, 20 centinél | Fotó: Szánti Noémi

A Tokaji-borvidéken, a Tolcsva-patak völgyében elhelyezkedő kis településre, Erdőhorvátira például most kimondottan irigyek lehetnek a hóimádók: a zempléni kis községben ugyanis már

22 centis a hó vastagsága.

Sátoraljaújhely szintén átlépte a 20 centit. Őt követi Kékes, 15 centivel, majd Mátraszentistván és Mihálygerge jön a sorban 10 centivel, Zubogyban pedig 9 centis a hótakaró. Hótérképünk az ország többi részén üresen tátong, nulla centikkel lehetne csak megtölteni.
illusztráció
Jókora hókupac Erdőhorvátiban | Fotó: Szánti Noémi

Az északi területeken, ahol továbbra is havazik mindenképpen érdemes nagyobb követési távolságot tartani és a megszokottnál lassabban, óvatosan vezetni, hiszen nagyon könnyen megtörténik a baj. 

illusztráció
Egy autó sajnos be is csúszott az árokba | Fotó: Szánti Noémi
illusztráció
Itt már csak a hótaposó elég | Fotó: Szánti Noémi

Galyatető úgy fest jelenleg, mint egy igazi, mesebeli táj:

illusztráció
Mese habbal | Fotó: Lucza Zsolt
Lucza Zsolt

Aki szereti hallgatni, hogy hogyan ropog a hó a lába alatt, nézze meg az alábbi felvételt, amely Egyházasgergén készült:

Wendybendy videója

Hazánk többi részén pedig reggel óta kitartóan esik az eső, a legtöbb csapadék eddig a délnyugati területeken mértük, ott 10-16 mm eső áztatta már a földeket. Ebben az országrészben kissé lehangoló, hogy a 4-6 fokban esőcseppeket nézhetünk csak, de ez van, jön még kutyára szalonna...

Borítókép: Lucza Zsolt

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés