illusztráció illusztráció

Bolondos áprilisi villámok (videóval)

Villámlokalizációs hálózatunk több tízezer lecsapót érzékelt a Kárpát-medencében az utóbbi fél nap során.

Ahogy közeledik a Nagy Húsvéti Didergés, a már-már nyáriasnak tűnő április tréfát űz velünk; csütörtök délután, illetve péntekre virradó éjjel, több mint 12 órán keresztül több, egymást követő zivatarhullámot kaptunk égi áldásként a Nagy Tojásfestés és a Csokinyuszi-vásárlás előnapján.

A zivatarok meglepően sokáig fent maradtak naplemente után is, sőt újabb és újabb cellák pattantak ki mind a Dunántúlon, mind pedig az északkeleti országrészben.

Ennek alkalmából csütörtök késő délutántól egészen hajnalig élőben tettük közzé az Időkép kísérleti villámlokalizációs térképét - az erről készült videót természetesen HD felbontásban érdemes megtekinteni (alább).

A légköri elektromos kisülések jól értékelhető korrelációt mutattak radarképünkkel, melynek legérdekesebb kivágatai szintén elérhetőek voltak ugyanekkor - bár karbantartási okok miatt 6 meglévő radarunkból csak négyet kapcsoltunk be az elmúlt 12 órában, ezek így is bőven lefedték nem csak Magyarország, de Szlovákia, Horvátország és Szerbia egyes határmenti részeit is.

Az Időkép villámlokalizációs rendszerét részben nemzetközi együttműködés, részben saját (hibrid, irány-, és időszinkron szenzorok kombinációjaként működő) hálózata adja, radarjainkat pedig cseh és japán partnereinkkel közös kooperáció keretein belül fejlesztük és működtetjük. Hamarosan további részletekkel és újabb, élő vizualizációkkal jelentkezünk!

2012. április 5-6.
Időkép

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés