illusztráció illusztráció

Bolygónk legmelegebb napja volt július 3-a

A műszeres mérések kezdete óta még soha nem volt ilyen magas a Föld átlaghőmérséklete.

A 19. század vége óta, amióta műszeres mérések állnak rendelkezésünkre, még soha nem volt olyan magas bolygónk átlaghőmérséklete, mint július 3-án. Hétfőn a felszín közelében (2 méteres magasságban van a hivatalos mérés)

17,01°C fok volt a Föld átlaghőmérséklete, ami új rekord,

melyet az US National Centers for Environmental Prediction (amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ) közölt. Az előző rekordot 2016. augusztusa tartotta 16,92°C-kal.

Ez a hőmérsékleti rekord az El Nino és a szén-dioxid kibocsátásának a közös eredménye. Mivel még nemrég kezdődött el az El Nino fázis, így ez a hatás a következő időszakban, nagyjából másfél évben tovább erősödhet, emiatt újabb hőmérsékleti rekordok születhetnek.

illusztráció
Kiszáradó folyómeder | Fotó: Horváth Zsolt

Az idei év kezdete óta gyorsan melegedtek a szárazföldek és a tengerek felszíne is. Többek között Spanyolországban rekordmeleg volt a tavasz, de több ázsiai országot is hőhullám sújtott, valamint az Északi-tenger is melegebb az átlagosnál. A június egyébként a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb június volt a Földön, így ez is hatással volt arra, hogy július elején új globális hőmérsékleti rekord születhessen.

Forrás: BBC

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Kövesi Péter - a kép illusztráció

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés