illusztráció illusztráció

Brutális jégtorlaszok melegrekorddal

Még egyszer meglep minket a Balaton a téli szezont búcsúztatva, közel 2 méteres jégcunami torlódott helyenként a partra.

Elképesztő felvételek értekztek még tegnap szerkesztőségünkbe a helyenként 2-3 méteres magasságig feltorlódott jégtáblák töredékeiről, melyeket a viharos szél és a tólengés lökött ki a hullámtörő köveken át az utakra, járdákra.

2-3 méteres jégtorlaszok

A jégcunami rendkívül ritka jelenség, és bár a Balaton igencsak elkényeztetett minket fagyos szépségeivel ebben az évben, arra senki nem számtott, hogy a már majdnem teljesen elolvadt táblák ilyen durván összeállnak majd a tél utolsó, és a tavasz első napjára.

A fotókat főleg szindbadazutazo nevű felhasználónk készítette és küldte be szerkesztőségünkbe Szántód térségéből, de Képtárunkban mások képei is megtalálhatóak - köszönjük szépen mindekinek a nem mindennapi látványt!

És hogy milyen volt az eddigi talán legfélelmetesebb, leggyorsabban mozgó, leglátványosabb jégcunamija, amit videón is rögzítettek? Nos, az alábbi felvétel nem most, és nem Magyarországon készült, hanem néhány éve az Egyesült Államokban, de elvileg előfordulhat hasonló a Balatonon is. Íme:

A tegnapi, balatoni  fotók alapján szerkesztőségünk úgy saccolja, hogy a feltorlódott jég Szántódnál egyes helyeken akár a 3 méteres magasságot (!) is elérheti. Mindazonáltal a fagyos áradatnak meg vannak számlálva a napjai, de inkább órái - a hétfői, 15-20 fokos melegben és a most következő napok szintén igencsak tavaszias hőmérséklete mellett várhatóan nagyon gyorsan elolvad majd.

Mindenesetre tényleg elképesztő ilyet látni, a fantasztikus felvételeket köszönjük szépen még egyszer szindbadazutazo nevű felhasználónknak!

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés