illusztráció illusztráció

Budapesten is kimutatták a radioaktivitást

Nincs veszély, a jód-131 mennyisége jócskán elmarad az egészségügyi határértéktől.

illusztrációA legfrissebb adatok itt láthatóak >>

2 heti dózisteljesítmény mérések itt >>

Ha minimális mértékben is, de Magyarországon is kimutathatóvá vált a levegőben a 20 napja a japán Fukushima atomerőműben történt baleset hatására a Föld légkörébe jutott radioaktív szennyeződés - tájékoztatott az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet.

Az intézmény vezetője fontosnak tartotta kiemelni, hogy a csekély mértékben megnőtt jód-131 koncentrációja lakosságra nézve nem jár kockázattal, mivel annak mennyisége az egészségügyi határértéktől jócskán elmarad. Fontos kihangsúlyozni, hogy a jód-131 felezési ideje 8 nap, vagyis ennyi idő alatt a radioaktív anyag fele lebomlik, azaz nem jelent további veszélyt.

A jód-131 feltehetően a magassági szelekkel utazva jutott el Európa fölé. 10 kilométeres magasságban általános a nyugati széljárás, mely 3 hét alatt a Föld másik feléről is képes iderepíteni apróbb porszemeket. A Wunderground oldalán a magassági széljárás bármikor nyomon követhető.

Az index.hu cikkében részletesen ír arról, hogy nem kell félnünk a jódizotóptól,  és semmi okunk nincs arra, hogy a patikában kapható jódtablettákat faljuk.

Forrás: FH, Időkép

Korábbi cikkünk: Radioaktív eső hullott Pozsonyban

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés