illusztráció illusztráció

Látszott Budapestről a Tejút

Ilyen szinte soha nem fordul elő, ám a napok óta tartó szél és azt megelőző esőzés extrém tisztává tette a levegőt a főváros felett.

Alig egy hónapja a Balaton víztükre, most pedig a főváros felett sikerült stábunknak megörökítenie a kivételesen szabad szemmel is kivehető Tejutat. Míg legnagyobb tavunk esetében a szinte mindig jelen lévő vízpára, addig a fővárosban az extrém fényszennyezés miatt ez általában teljes képtelenség. Most is kizárólag azért nyílt erre lehetőség, mert a napok óta tartó, folyamatos szél teljesen kitisztította a levegőt; így a belváros milliónyi lámpája sem tudta "tönkretenni" az eget. Íme - 

Képünk teljes képernyős nézetben élvezhető igazán, akár belenagyítva is!
(20 Mpixeles), 4K/8K monitorokon vagy okostelevízión érdemes gyönyörködni a finom részletekben, a kép jobb alsó sarkában megjelenő eszköztár használatával.


Érdeklődők kedvéért - A fenti felvétel a XXII. kerületben, szerkesztőségünk első radar-helyszíne mellett, egy családi ház kertjében készült ma (június 25-én) éjjel 2 és 3 óra között; a montázson bal oldalt látható egy csillagászati applikáció "idealizált" képernyőmentése - míg a kép nagy részén a valóság. Jól kivehető referencia-pont a Vega a Lyra csillagképben (jobb felső faágak), míg a Jupiter a nyitott égbolt és a bal alsó faágak találkozásánál).


A kép eredetijét sem rejtegetjük természetesen, néhány más fotónkkal együtt élvezhetőek szintén teljes képernyős nézetben - 

Reméljük, más is látta ezt a (fővárosunkban) kivételes jelenséget - ha igen, várjuk a fotókat Képtárunkba, hogy megoszthassuk mindenkivel. Köszönjük!

2020.jún.25 éjjelén

Az Időkép.hu Szerkesztősége

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés