illusztráció illusztráció

Csapadékkal érkezik a csillagászati ősz

Csillagászati értelemben is kezdetét vette az ősz a hétfői napon. Csapadékosabb időszak elé nézünk.

Szeptember 23-án az őszi napéjegyenlőséggel kezdetét vette a csillagászati értelemben vett ősz.

illusztráció

Fotó: K. Bernadett

Az elnevezéssel ellentétben azonban nem ettől a naptól válnak hosszabbá az éjszakák a nappaloknál. A csillagászati kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. A nappal hétfőn még 22 perccel meghaladta az éjszaka hosszát. Nálunk ténylegesen csak 26-át követően lesznek hosszabbak az éjszakák, mint a nappalok.

Csapadékkal köszönt be a csillagászati ősz

A naposabb, egyre melegebb hétvégét követően hétfőn nyugat felől nedvesebb légtömegek érkeznek, így a csillagászati ősz első napján búcsút inthetünk a ragyogó napsütésnek. A megvastagodó felhőzetből egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra, elsősorban a déli, délnyugati országrészben záporok, zivatarok is kialakulhatnak, melyek környezetében viharossá fokozódhat a légmozgás. Helyenként kiadós mennyiségű eső eshet. A hőmérséklet a vasárnapihoz képest néhány fokkal visszaesik, a legmelegebb órákban 14-22 fokot mérhetünk. 

illusztráció

A GFS modell csapadék valószínűségi előrejelzése Budapestre (forrás: Wetterzentrale)

Keddre megérkezik a csapadékot okozó sekély ciklon hidegfrontja. Így kezdetben még többfelé eshet, majd napközben délkelet felé szorul vissza a csapadék, nyugaton és északon délután már hosszabb napos időszakok is lehetnek. A szél északira-északnyugatira fordul, a Dunántúl nyugati felén és a Bakonyban élénk, erős lökések kísérhetik. Átlagos hőmérsékletű őszi időre, délután 17-23 fokra készülhetünk. 

A változékonyság ezt követően is megmarad, újabb csapadék a jelenlegi számítások szerint csütörtökre érkezhet. Jó hír viszont, hogy a hajnali órákban már sehol sem kell számítani fagyokra sem két méteres magasságban, sem a talaj közelében, és a nappali órákban is kellemesen alakul a hőmérséklet.

Borítókép: Pécz Tibor

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés