illusztráció illusztráció

Csütörtök: az év legmelegebb napja

Gyilkos szél, sebességlimit, másodfokú hőségriasztás, vízosztás - tudósításunk a hőségről. 37,2 foknál tetőzött a meleg.

(csütörtök)

Az akár 50-70 km/órás déli széllökések miatt másodfokú viharriasztást adtak ki a Balatonra, 16 óra 48 perctől tilos a fürdés! A délinyugatias szél a déli parton fürdőzőket beljebb, a mélyvíz felé sodorhatja. Eddig 22 embert kellett kimenteni. A "gyilkos" megnevezés nem véletlen: korábban már több halálesetet is okozott a tavon a beáramló afrikai levegő. A ma eddig mért legerősebb széllökést este 7-kor, Balatonmáriafürdőn regisztrálták, 61 km/h-s volt.

Délután 5 óráig 37,2 °C volt hivatalosan a legmagasabb hőmérséklet, melyet Kiskunhalason mértek. Ez pont egy fokkal kevesebb 1988-as, kiskunfélegyházi napi rekordtól (38,2 °C). Másodfokú hőségriasztás érvényes a mai nap folyamán is, a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, a délutáni maximum pedig 37-38 fok körül alakul.

Ma eddig közel 500 alkalommal riasztották a mentőket a hőség okoszta panaszok és ájulások miatt. Egy 9 éves gyermek vesztette életét a fővárosi Aquaworld strandon, a fiatalkorú testét beszívta a medence tisztítóberendezése. Tűz ütött ki az iváni erdőben, 8-10 hektáron égett a fenyves, de a lángokat észlelőnk jelentése szerint már sikeresen megfékezték. Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Csúcsfogyasztás a villamosenergia-hálózaton: a délutáni órákra 5900 megawattig nőtt az ország áramfelhasználása. (MTI hírek)

Ingyenes vízosztás van a főváros forgalmasabb csomópontjain, a Deák Ferenc, a Blaha Lujza, a Moszkva, az Örs vezér és a Szentlélek téren, valamint az Oktogonon, a Budakeszi úton, az Árpád híd pesti hídfőjénél és a Móricz Zsigmond körtéren poharakban és zacskókban kapni a hideg frissítőt. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője az öltözködési szabályok (harisnya és nyakkendő viselési kötelezettség) enyhítését kéri az állami vezetőktől a hőség idejére - értült a Hírszerző. illusztráció

Déltől este 7-ig az ország egész területén 80 km/h-s sebességkorlátozást rendelt el a MÁV. A Kötött pálya blog szerint az intézkedés túlzó és indokolatlan, a vasúti közlekedés néhány óra alatt összeomolhat.

Elhalasztják a Balaton-átúszást. Az eredetileg szombatra tervezett programot vasárnap még megtarthatják, erről előző nap fog dönteni a szervezőbizottság, meteorológus szakemberekkel egyeztetve.

Balatoni webkameráink: Balatonszemes | Balatonszárszó | Siófok
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés