illusztráció illusztráció

Csütörtökön zúdulhat be a hideg

Hétvégén már télies hőmérsékletekre számíthatunk éjjelente kemény fagyokkal.

Az új év első napjai is a sokévi átlagnál jóval enyhébb időt hoztak gyakori esővel, 10 fok feletti maximumokkal. Gyökeres változás a jövő hét első napjaiban sem várható, de már elkezdődik egy lassú lehűlés a magasban.

Felhős lesz a hétfő és elszórtan esőre, a melegebb keleti, délkeleti tájakon pedig záporokra is számítani lehet. Délkeleten 10 fok, nyugaton 5 fok körüli értékeket mérhetünk.

A hideg és meleg légtömeg találkozása a Kárpát-medence fölött a hét első napjaiban. WRF előrejelzési-animációnkon a 850 hPa-os (kb. 1500 méteres) hőmérséklet alakulása látható szerda éjjelig.

A kedd és szerda sem lesz száraz. Kedden egy peremciklon keletre hoz jelentősebb esőt, szerdán pedig újabb csapadékhullámok érnek el bennünket. Ekkor a nyugati határnál és az Északi-középhegységben kellően fagyos lehet a légkör a vegyes halmazállapotú csapadék kialakulásához. Ezeken a tájakon havas esővel, hóval is számolni lehet, a hegycsúcsokon akár jelentős havazás is előfordulhat.

Csütörtökön a többfelé megerősödő északnyugati széllel érkezhet meg a felszín közeli légrétegbe is a több fokkal hidegebb levegő. Péntekre virradó éjjel már mindenhol számíthatunk fagyra, szombat és vasárnap hajnalban pedig már erős fagyokra is készülni lehet. Az Északi-középhegység fagyzugos részein

akár -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

Napközben sem várható nagy meleg, a legtöbb helyen 5 fok alatti maximumokra van kilátás. Az erős fagyokon kívül egy közeli mediterrán ciklon is izgalmassá teheti a hétvégét, ami akár jelentős havazást is hozhat.

Borítókép: Szőllősi Gábor

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés