13. legnagyobb földrengés

| 2012. április 11. 12:19 | Frissítve:
Szerdán 10 óra 38 perckor 8,6-es erejű rengés rázta meg Szumátra térségét, a teljes Indiai-óceánra szökőárriasztást rendeltek el.

Minden idők 13. legnagyobb földrengése történt magyar idő szerint szerdán 10 óra 38 perckor.

Áldozatok, károk nélkül (21:15): A híradások szerint nem követelt ember életet a hatalmas méretű földrengés, az anyagi károk kisebb mértékűek.

Visszavonták (16:18): Visszavonták a korábban elrendelt cunamiriadót.

Újból cunamiriasztás (14:43) Az erős utórengések miatt elővigyázatosságból ismét szökőárriadót rendeltek el az indonéz hatóságok.

Folyamatos utórengések (14:35) Az utóbbi órában több, a Richter-skála szerinti 5-ös és 6-ös közötti rengés pattant ki a Szumátra nyugati partjainál lévő törésvonal közelében.

8,2-es utórengés (14:10) 12 óra 42 perckor egy újabb, 8,2-es erős utórengés rázta meg a térséget. Ennek epicentruma mintegy 16 km-es mélységben volt.

Mégsincs olyan nagy veszély? (12:40) Szakemberek szerint szerencsére nem valószínű nagy pusztítást végző szökőár, a tektonikus lemezek ugyanis ezúttal nem vertikális, hanem horizontális volt.

Magyar idő szerint szerdán 10 óra 38 perckor igen nagy erejű, 8,6-es erősségű földrengés rázta meg Szumátrát és térségét, mely következtében a BBC jelentései szerint a teljes Indiai-óceánra szökőárriasztást rendeltek el.

Beszámolók szerint még Thaiföldön, Malajziában és Szingapúrban is érezhetőek voltak a rengések. Thaiföldön már megkezdték az emberek magasabban fekvő területekre történő evakuálását. A BBC jelentése szerint az esetleges cunami első hullámai magyar idő ezekben a percekben érhetik el Banda Aceh-t.

magyarországi szeizmográfok is érzékelték a hatalmas erejű földrengést. A fenti képen a budapesti szeizmogramm látható.

A helyi tájékoztatás szerint először a Richter-skála szerinti 8,9-es erejűre becsült rengést később 8,6-osra módosították. A cunami-figyelmeztetés szerint elképzelhető egy pusztító szökőár létrejötte.

Az amerikai geológiai intézet (USGS) adatai szerint a partok mentén történt rengés erőssége a helyi hatóságok által mértnél kissé gyengébb, 8,6-os erősségű volt, központja pedig 20 kilométer mélyen lehetett. 

Az amerikai adatok szerint a rengés Észak-Szumátra nyugati partjainál, Banda Aceh-től 434, Dzsakartától pedig 1800 kilométeres távolságban történt.

A régióban nem ritkák a földrengések. 2004-ben az indiai-óceáni szökőárban 170.000 ember vesztette életét, amit egy 9,1-es rengés váltott ki.

Forrás: HVG, BBC, USGS, NOAA


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |