Darvak vonulása

| 2012. november 14. 18:59 | Frissítve:
Évről évre madarak ezrei jelennek meg a Hortobágy és a Dél-Alföld pusztáin. Idén 112 ezren jöttek.

A Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett tavain évről évre megállnak pihenni a melegebb tájak felé tartó darvak, melyek akár egy-másfél hónapig is itt maradnak országunkban.

A több ezer madárból álló csapat idén szeptember végén - októberben jelent meg nálunk, hajnalonként és az esti órákban rendkívüli látványt nyújtanak, amikor tömeges fel- és leszállást hajtanak végre

A Magyar Daruvédelmi Munkacsoport honlapján október végén azt olvashattuk, hogy a műholdas adatok és a megfigyelések szerint idén a korábbinál kevesebb madár érkezett, amely leginkább a meleg időnek köszönhető. Miután még nem fagytak be az éjszakázó helyül szolgáló vízfelületek, biztonságosan át tudták vészelni az estéket, valamint - mivel máshol is az időjárás függvénye a betakarítás - természetes táplálékuk mellett a mezőgazdasági területek is ellátták a csapatokat.

Lauer Márta, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa azonban szerkesztőségünknek megírta, hogy az október utolsó csütörtökén tartott szinkronszámlálás szerint 113 ezer daru volt a Hortobágyon, ami új rekord, a korábbi 103 ezerhez képest. A számlálásokat minden héten 1 bizonyos napon tartják (évek óta mindig csütörtökön), az összes éjszakázóhelyen egyszerre számolva meg a behúzó darvakat. Ezt a feladatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai végzik. "Hiába tehát az idei gyatra kukoricatermés, mégis rekordmennyiségű daru vonult rajtunk keresztül" - jellemezte az idei helyzetet Lauer Márta. (Balra fent a Hortobágyi Nemzeti Park fotója, köszönjük!)

A darvak általában jellegzetes V-formában repülnek, ezt a pillanatot kapta lencsevégre Adrinatic nevű észlelőnk is (lásd fent), köszönjük!

"A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált, hazánk és a Vajdaság teljes területét lefedő, hetente egyidőben végzett daruszámlálások alapján, az idén ősszel szokatlan darumozgalmakat tapasztaltak a szakemberek. Egyrészt a meleg őszelő következtében az átlagostól jóval később érkeztek hazánkba az északi darucsapatok, másrészt viszont mind a Hortobágyon, mind a Körös-Maros Nemzeti Parkban a madarak összlétszáma újabb rekordot döntött (a Hortobágyon közel 113 ezerrel, a Dél-Tiszántúlon eddig 24 ezer madárral tetőzött) az egyidőben éjszakázó madarak száma. A számlálásokat a Hortobágyi, Kiskunsági, Körös-Maros és Fertő-Hanság Nemzeti Parkok szakemberei végzik önkéntesek segítségével, a Hortobágyon tizenhetedik, az egész országban pedig hatodik éve minden őszi hétnek ugyanazon a napján. Ezzel hazánk Európában egyedülálló adatsorral rendelkezik, aminek segítségével a darvak vonulása mellett élőhely-kezelésekhez is fontos információkhoz juthatunk" - írta meg szerkesztőségünknek később a Hortobágyi Nemzeti Park Oktatási és Turisztikai Osztálya.

Lóki Csaba képsorozata a darvakról:


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |