Decemberi csillaghullás

| 2015. december 11. 10:00 | Frissítve:
Megérkeztek a Geminidák, a legtöbb hullócsillagot hétfőn este láthattuk, keddtől már rohamosan csökken az aktivitás.

Friss (A Mecsek fölött): Kozma Roland fotója a ködtenger fölé emelkedő Mecsekből, köszönjük!

Előzmények

Az év egyik legszebb és legmegbízhatóbb áramlata azért kevésbé híres, mint például az augusztusi Perseidák, mert csak a fagyos decemberi éjszakákon látható. A raj megfigyelhetősége december 6-a és 18-a közé esik. Az első napokban szabad szemmel óránként csak 1-2 meteorra számíthatunk, de ez a szám folyamatosan emelkedik. 11-e (péntek) után rohamos gyorsasággal nőni kezd az aktivitás, és ez két nap alatt felkúszik akár 100-120 meteorra óránként. 

Az idei maximum az előrejelzések szerint 14-én, hétfőn a kora esti órákban fog bekövetkezni. Az ezt követő napokban a Geminidák aktivitása rohamosan gyengül, 2 nappal a maximum után már csak mintegy 20 meteort lehet ebből a rajból óránként megfigyelni, újabb 2 nap elteltével már csak óránként 1-et.

A meteorraj radiáns pontja, a koraesti keleti égen: ezen az égterületen lépnek be a Geminidák a Föld légkörébe. Kép forrása: Sky&Telescope

2015-ben a holdfény alig zavarja az áramlat vizuális megfigyelését. Mindenkit bíztatnánk, hogy keressen magának derült, a városi fénytől mentes helyet a megfigyelésekre (az éjszaka szinte bármelyik szakaszában). Ha viszont borult idő akadályozná a láthatóságot, érdemes belehallgatni a rádiómeteoros aktivitás alakulásába jelen oldalunkon. Élő közvetítésünkben a Tatán működő rádiómeteoros rendszert láthatjuk detektálás közben. Az elméleti és technikai részletek ezen az oldalon olvashatók.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |