Délnyugat: havazás, hófúvás

| 2015. február 5. 18:28 | Frissítve:
Délnyugaton jelentős havazásra számíthatunk, hófúvásra is fel kell készülni az erős, viharos szél miatt.

A korábbi napokban is emlegetett mediterrán ciklon az előző napi várakozásokhoz képest délebbi pályára került, így lesznek olyan tájak, ahol egyáltalán nem várható csapadék, mint az északi, északkeleti tájakon, ugyanakkor délnyugaton az intenzív havazásból helyenként akár 20 cm-t meghaladó friss hó is hullhat péntek hajnaltól szombat délig.

Színes, széles választék csapadékból

Pénteken kezdetben a Dunántúl délkeleti tájain ónos eső okozhat jeges útszakaszokat, valamint a déli országrészben havas eső, eső lehet a jellemző csapadékfajta, mely havazásba csak pénteken késő délután, este válthat át. Az ország déli felén még szombat reggel, délelőtt is lehet hószállingózás, kisebb havazás, de napközben mindenhol megszűnik a csapadékhullás, eközben pedig észak felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, és napos időre van kilátás. Ugyanakkor a csapadéknak többfelé is sárgás, narancssárgás színt adhat az, hogy térségünk felé szaharai eredetű homok érkezik a magasban, és ez a csapadékkal együtt kimosódhat a légkörből, így érdekes színezetet kaphatnak a tereptárgyak.

Hófúvás, hótorlaszok

Az északkeleti szél országszerte erős, viharos lesz pénteken, elsősorban a havazással érintett délnyugati tájakon hófúvásra is számítani kell, hótorlaszok kialakulhatnak, melyek megnehezíthetik a közlekedők dolgát, helyenként akadályozhatják a járművek mozgását, ezért mindenképp tájékozódjunk útnak indulás előtt az érintett térség aktuális időjárási és közlekedési helyzetéről. Lehetőség szerint ajánlott az utazás elhalasztása is a délnyugati tájakon. Szombatra már valamelyest veszít erejéből a szél.

Fagyos reggelek

 

Péntek reggel a délkeleti tájak kivételével mindenhol fagyhat, északkeleten a derültebb, havas tájakon akár -6, -7°C-ig is csökkenhet a hőmérséklet, nappal -1, +6°C várható. Szombat reggelre a havas, derült északi, északnyugati tájakon már -8, -9°C körüli minimumokat is mérhetünk.

Erős hidegfront jöhet

Vasárnap egy erős hidegfront érkezhet viharos széllel, hózáporokkal, helyenként akár villámlással, mennydörgéssel.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követheti ITT.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |