Durva zivatarlánc keleten

| 2011. július 11. 20:26 | Frissítve:
Kísérleti, hibrid villám-lokalizációs hálózatunk több, mint 7000 lecsapót érzékel a Békés és Hajdú-Bihar megyében tomboló zivatarláncban.

Friss - az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint fél 9 körül 126 km/h-s széllökéssel érkezett a vihar Debrecenbe.

(Nagyítható pillanatkép, 20:19:23)

Az Időkép - tavaly nyáron bejelentett, és azóta is fejlesztés alatt álló - villámlokalizációs hálózatának lényege, hogy ötvözi a hagyományos, háromszögeléses helymeghatározási módszerek és az idő alapú (a villámok keltette rádiófrekvenciás impulzusok egyes állomásokra történő beérkezésének időkülönbségét felhasználó) eljárások előnyeit.

A hálózat jelenleg 8 idő alapú, és 4 irányérzékelésre képes szenzort köt össze, amelyek Vácon, Sopronban, Szolnokon, Balkányban, Békéscsabán, Balatonbogláron, Baján és Nagykanizsán találhatóak. Mivel az eredmények ígéretesnek tűnnek, örömmel tájékoztatjuk érdeklődő nézőinket, hogy a közeljövőben - a radarképhez hasonlóan - egyre gyakrabban lehet majd ezt az egyedi tartalmat is élőben nyomon követni az Időképen.

(Jobbra - Friss képek az érkező viharról Debrecenből és Hajdúböszörmény térségéből, Berti1995 és Lacaman nevű észlelőik fotóin a Képtárban - Köszönjük!)

Külön érdekesség, hogy a képen is látható zivatarlánc annyira intenzív és annyira magas csapadékkiválású, hogy - bár éppen hogy csak érinti a szolnoki radarunk hatósugarának peremét - egészen a hajdú-bihari megyeszékhelyig mutatott reflektivitást, még 150-170 km távolságban is.

Ráadásként (lejjebb) Borsányi Attila (még tegnapi) csodálatos villámfotója, amely csak most jutott el szerkesztőségünbe. Köszönjük!

Várjuk nézőink képeit is, köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |