Eddigi legforróbb napjait élte át Ausztrália

| 2019. december 20. 12:59 | Frissítve:
Rekordmeleg volt a szerda Ausztráliában, 41,9 fok volt az átlagos maximum hőmérséklet. Csütörtökön egy tizeden múlott az 50 fok.

Elképesztő hőséget hozott a hét közepe Ausztráliában. Már kedden 40,9 fok volt az átlagos maximum hőmérséklet az országban, ami 7 tized fokkal körözte le a korábbi, 2013. január 7-i rekordot. A szerda viszont még erre is rátett egy lapáttal: 41,9 fokkal új átlagos maximum rekord született. A mérések kezdetet óta ez volt a legforróbb nap Ausztráliában.

A hőhullám Ausztrália déli részén csúcsosodott ki, ahol csütörtökön 43-49 fok között alakult a csúcshőmérséklet. Nullarborban hajszál híján 50 fok volt, 49,9 fokot mutatott a hőmérő. 

Forrás: Ogimet

Az ausztrál meteorológiai intézet csütörtöki mérései. Forrás: Bureau of Meteorology

Ausztráliában nyaranta nem ritka a 40 fok, de az 50 fok közeli értékek már meglehetősen extrémnek számítanak. Hogy mennyire extrém azt az ECMWF kedden kiadott és csütörtökre vonatkozó 2 méteres hőmérsékleti anomália előrejelzése is jól mutatja. A déli partvidéken néhol 20 fokkal is melegebbet mérhettek az 1979-2010 közötti átlaghőmérséklethez képest.

Forrás: WXCharts.com

Az is szokatlan, hogy már decemberben ilyen meleg van. Az eddigi melegrekordokat ugyanis jellemzően januárban és februárban mérték eddig. A mostani 49,9 fok új decemberi rekordnak számít.

Az Ausztráliában eddig mért legmagasabb hőmérsékletet egyébként 1960. január 2-án mérték. Akkor 50,7 fokig melegedett a levegő.

Borítókép: WXCharts.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |