illusztráció illusztráció

Egy 3500 fős várost telepítettek ki Izlandon a várható vulkánkitörés miatt

Több ezer földrengés és minden eddiginél gyorsabb felszínemelkedés. Bármikor elkezdődhet a következő vulkánkitörés Izlandon.

Újabb vulkánkitörés van készülőben Izlandon, a Reykjanes-félszigeten, ami ezúttal nemcsak turistalátványosságként szolgálhat, hanem emberi létesítményeket, lakott területeket is veszélyeztethet a térségben.

Grindavik közelében csak tegnap délután óta több mint 500 földrengést észleltek, melyek közül 14 meghaladta a 4-es magnitúdót, egy pedig az 5-ös erősséget is elérte. A rengések épületekben, utakban okoztak károkat, és a fővárosban, Reykjavikban is érezni lehetett a földmozgás.

A Polgári Védelem veszélyhelyzetet hirdetett és

kitelepítették éjjel Grindavik 3500 lakosát.

Ez az első ilyen eset Izlandon 1973 óta, amikor vulkánkitörés miatt kell kitelepíteni egy várost.

"A rendelkezésre álló adatok alapján jóval nagyobb magmatömeg nyomul a földkéregbe, mint az előző három izlandi vulkánkitörés során, azaz a szakemberek egy nagyobb vulkáni működést várnak. Azonban hangsúlyozni kell, hogy a kitörés jellege - amennyiben ez szárazföldön történik - továbbra is alapvetően lávaöntéses lesz, amihez járulhatnak lávaszökőkút kitörések, különösen az elején.

Nincs azonban kizárva az sem, hogy Grindaviktól délnyugatra, óceáni területen, víz alatt is megnyílik a föld, ebben az esetben lehet heves freatomagmás kitörés, ami nagyobb gondot okozhat.

Egy kiterjedt lávaöntő kitörés e területen most emberi létesítményeket is veszélyeztet, a Kék Lagúna és közeli geotermális erőmű mellett Grindavik városát is"

- olvashatjuk Harangi Szabolcs beszámolóját a Tűzhányó Blogon.

A Reykjanes-félszigeten 800 évnyi szünet után 2019-ben indult be újra a vulkáni tevékenység. Azóta három vulkánkitörés történt a területen a legutóbbi idén júliusban, a Litli-Hrútur vulkánkitörés.


Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés