Egy autó tette tönkre a melegrekordot

| 2018. július 5. 21:35 | Frissítve:
Új melegrekord született Skóciában, de pár nap múlva törölték egy nem hétköznapi ok miatt.

Skócia, Wales és Észak-Írország is a legmelegebb júniusán van túl. A térséget erőteljes hőhullám vette uralma alá június végén, július elején.

Június 28-án 33,2°C-ot mértek a skóciai Motherwellben, a Strathclyde Parkban,

de számos helyen mértek még 30°C körüli csúcsértékeket, melyek felvették a versenyt a 30-as években mért rekordokkal. Eddig ebben semmi meglepő nincs, ugyanis folyamatosan hallunk újabb és újabb hőmérsékleti rekordokról. Viszont van egy csavar a történetben.

Fotó: Németh Lajos Ifj. (a kép illusztáció)

Első vizsgálat után hitelesnek találták a mért értéket a valós természeti körülményeket ismerve. Azonban, ebben az esetben is jött az alapos vizsgálat, melynek során esetleges meghibásodást, vagy külső befolyásoló tényezőt kerestek. Ekkor derült ki, hogy egy

járó motorral parkoló jármű túl közel állt a mérőműszerhez,

így tehát nem időjáráshoz kapcsolódó tényező befolyásolta aznap a mérést. Emiatt érvényteleníteni kellett ezt az értéket, de ez mit sem von le a rendkívűli hőhullám erejéből, mely az adott időszakban a Brit-szigetek térségét sújtotta.

Maradt a korábbi rekord

Ennek köszönhetően maradt a korábbi rekord, melyet 2003. augusztus 9-én mértek a skóciai Greycrook-ban, akkor 32,9°C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Forrás: blog.metoffice.gov.uk

Borítókép: Lorinczedit (a kép illusztráció)


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • A japánoknál 30 fokban havazik Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Kánikula képekben Észlelőink a hőség napjain is csodás képekkel gazdagítják képtárunkat, az ő kameráik lencséin keresztül mutatjuk most be az elmúlt napok legszebb felvételeit.
  • Kéthavi eső egy nap alatt Csapadékrekord született a keddi ítéletidőben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye Varbó településén 126,1 mm gyűlt össze 24 óra alatt.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak