illusztráció illusztráció

Egymást érik a frontok a hét második felében

Véget ér a nyugodt időszak, szeles, időnként csapadékos idő váltja a ködpárnát. Az első hidegfront holnap érkezik.

Beindul a csigagyár az Atlanti-óceán fölött, az eddigi nyugodt, többfelé tartósan ködös időt okozó anticiklon leépül, helyét ciklonok és frontjaik veszik át.

Szerda reggel még nagy területen ébredhetünk ködös időre, ám napközben északnyugat felől érkezik az első hidegfront. Nagy csapadékot a front nem hoz, néhol északnyugaton fordulhat elő gyenge eső, egy-egy zápor. Egyre többfelé feltámad azonban az északnyugati szél, ennek köszönhetően pedig felszakad a medencénket kitöltő ködtakaró és rétegfelhőzet. A csúcshőmérséklet 0 és 10 fok között alakul majd, hidegebb a leghosszabb ideig ködös tájakon lesz.

Viharos szél, eső havas eső, záporok, hózáporok

Ezekkel a címszavakkal is jellemezhetnénk a hét második felének időjárást, egymást érik majd a frontok. Csütörtök délután északnyugat felől egy melegfront felhőzete húzódik fölénk, estétől egyre többfelé várható eső, északkeleten havas eső, helyenként havazás is. A délnyugatira forduló szél napközben sokfelé élénk, északon erős lehet, délután pedig 3 és 9 fok közötti maximumokat mérhetünk.

illusztráció
Futószalagon érkeznek a frontok a hét második felében

Péntekre megérkezik a melegfrontot követő hidegfront, majd szombatra újabb hideg-, vasárnap ugyanakkor már egy melegfront érkezhet, így nehéz időszak vár a frontérzékenyekre. 

Ezeken a napokon gyakran lesz erős, viharos a nyugati-északnyugati szél, a gyakran változó felhőzetből pedig többfelé, több alkalommal fordulhat elő csapadék: északkeleten vegyesen hó, havas eső, hózápor, délnyugat felé haladva egyre inkább eső, zápor. Igazán hideg nem lesz: pénteken 4 és 10, szombaton 2 és 7 fok között alakulhatnak a maximumok, majd

szenteste napján, azaz vasárnap jelentős enyhülés jöhet.

Ekkor délnyugaton akár a 13-14 fokot is elérhetjük, miközben északkeleten csak pár fokkal emelkedhet fagypont fölé a hőmérséklet. Karácsony első napján aztán országszerte enyhe, kora tavaszias időben lehet részünk.

Borítókép: Deák István

Szavazás

Reménykedsz még egy kis hóban az ünnep előtt?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés