Még mindig szmogos a levegő (frissítve)

| 2016. november 24. 12:10 | Frissítve:
A nyugodt időjárás miatt egyre több településünkön alakul az egészségügyi határérték felett a légszennyezettség mértéke.

Frissítve: Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi igazgatóságának pénteki mérései szerint Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika és Salgótarján levegője egészségtelen. Budapesten, Pécsen, Vácon, Egerben, Debrecenben, Hernádszurdokon és Oszláron kifogásolt pedig a levegő minősége.

Ezért Miskolc polgármestere elrendelte a

szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Ugyanakkor Nyíregyházán valamelyest javult a levegő minősége, így ott most jelenleg a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata van érvényben - tájékoztat az MTI.

Szmogtérképünk péntek délben

Korábban (csütörtök): Az elmúlt napok nyugodt, csapadékmentes időjárásának következménye, hogy több településünkön is az egészségügyi határérték felett alakul a légszennyezettség mértéke. Ezt elsősorban a szálló por, azaz

a PM10 feldúsulása okozza.

Ez főként a légzőszervi betegségekben szenvedők életét nehezíti meg, de az egészséges szervezetbe kerülve is káros hatásokat fejt ki, ugyanis a finom részecskék a tüdőbe kerülnek, onnan már nem tudnak kijutni, és hosszú távon légzőszervi megbetegedést okozhat.

Csütörtök délelőtt a légszennyezettség mértéke

Térképünkön jól látszik, hogy elsősorban a szélcsendesebb, illetve a hajnalonként ködösebb tájaink városaiban emelkedett meg jelentősen a légszennyezettség mértéke. Az ftvktvf.zoldhatosag.hu tájékoztatása szerint

Nyíregyházán elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatot,

melyben kérik a lakosságot, hogy lehetőleg tömegközlekedéssel utazzanak gépjárműik helyett, valamint a szilárd tüzelés helyett lehetőség szerint a gáztüzelést részesítsék előnyben. Tilos a hulladék és az avar égetése! Ezen kívül még a Sajó-völgyében, Debrecenben, Salgótarjánban, Pécsett és Budapesten is az egészségügyi határtérték felett alakul a levegő szennyezettségének a mértéke.

Fotó:Sziklai Roland

Mikor várható javulás?

A következő napokban sem lesz jelentős változás időjárásunkban, így még napokig maradhat a szmog, hétfőn viszont feltámad az északias szél, mellyel együtt hidegebb levegő is érkezik, így ekkor tisztulhat ki a levegő.

Borítókép: Micsuda András


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |