Egyre több világító felhőt eredményeznek az üvegházgázok

| 2020. július 21. 14:37 | Frissítve:
A klímaváltozás és a fokozott metánkibocsátás állhat a világító felhők elterjedésének hátterében.

Egy amerikai tanulmány szerint napjainkban egyre gyakrabban figyelhetjük meg az éjszakai világító felhőket, a nyári éjjelek gyönyörű égi őreit.

A mezoszférában (50-85 km magasan) létrejött, nappali fények közt láthatatlan felhőket a horizont alól megvilágítja a Nap, kísérteties látványt kölcsönözve az estének. A pirkadat előtt és alkonyat után megfigyelhető jelenség az északi féltekén a nyári hónapokban tűnhet fel az égbolt alsó harmadában.

Az alsó légkörben a nyári hónapokban a kibocsátott légköri szennyezőanyagoknak köszönhetően megrekedt meleg levegő üvegházhatást hoz létre, ami közvetve lehűlést indukál a mezoszférában. Az itt található, később felhőket alkotó szemcsék a hideg közegben nagyobb mennyiségben csapódnak ki.

Az éjszakai világító felhők gyakorisága ezen kívül legfőképp a metán kibocsátásának növekedésével hozható összefügésbe. A légkör ma körülbelül kétszer annyi metánt tartalmaz, mint száz évvel ezelőtt. Ahogy egyre több metán jut a légkörbe, úgy egyfajta infúzióként a gáz a magasabb rétegekbe is bekerül. A mezoszférába jutott metánnak így még nagyobb része képes átalakulni vízpáravá, amely elősegíti az említett felhők kialakulását - írja a NewScientist.com.

Íme, az idei legszebb felvételek közül néhány:

Fotók: ZsomborKiss, Rippel Erik, Szemán Viktor

Borítókép: Koko11


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |