illusztráció illusztráció

Éjjel érte el a Földet az évtized eddigi legnagyobb napkitörése

Nagy része elkerüli bolygónkat, viszont ismét esély nyílik a sarki fény felcsillanására.

A NASA Solar Dynamics Observatory űrszondája a legmagasabb kategóriába sorolt, X-osztályú napkitörést észlelt december 14-én, azaz csütörtökön, a statisztikák szerint 2017 szeptembere óta ez a legerősebb ilyen dokumentált jelenség.

Videó: Space.com

A napkitörések során sokmillió tonna plazma lökődik ki központi égitestünkből, amikor ez elkapja a Földet, akkor szoktak problémák adódni. A 2017 szeptemberében bekövetkezett napkitörés például erős geomágneses viharokat okozott, és Dél-Amerikában két órára megbénított minden rádiós kommunikációt és adatátvitelt.

Ismét van esély sarki fényre

A koronakidobódás nagy része most elkerüli bolygónkat, így erősebb geomágneses viharoktól nem kell tartani. A vasárnap hajnalban érkező töltött részecskék a magas északi szélességi fokokon azonban mint mindig, ezúttal is látványos sarki fényt eredményeznek majd. Hogy Magyarországon is megfigyelhető lesz-e az északi fény, egyelőre még nem tudni, de van esély rá.

illusztráció
Közel 6-os lesz a KP-index vasárnap hajnalban | Forrás: SpaceWeatherLive.com

Erre utal a KP-indexre vonatkozó előrejelzés is, amely szerint vasárnap hajnalban közel 6-os lesz a KP-index. Ilyenkor derült, tiszta idő esetén észak felé néző éjjellátó kameráinkon már jó eséllyel felcsillan a sarki fény. Bízzunk benne, az időjárás ezúttal kedvezni fog, a legtöbb helyen alig lesz felhő fölöttünk az éjszakai órákban, csupán északkeleten és délnyugaton válhat ködössé a levegő, illetve képződhet alacsony szintű rétegfelhőzet.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Balázs Gábor

Szavazás

Láttad a november 5-i sarki fényt szabad szemmel?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés