illusztráció illusztráció

Elmosta Japánt a Hagibis tájfun

Hatalmas esőzéseket, orkán erejű szelet, sőt tornádót is okozott a Hagibis tájfun a távol keleti országban.

Helyi idő szerint szombat este érte el a Japán partokat a Hagibis, ami a legerősebb tájfun, amely az elmúlt 60 évben elérte a szigetországot. 

illusztráció

A Hagibis tájfun szombat esti (helyi idő szerint) partotérése (Forrás: Windy/Eumetsat)

A tájfun központja Tokiótól nem messze érte el Honsu szigetét, így a legerősebb szél a főváros körüli prefektúrákban tombolt: Haneda Nemzetközi Repülőtéren

157 km/h-s széllökést mértek.

Chiba prefektúrában még egy tornádó is kialakult és okozott jelentős károkat a térségben. 

illusztráció

Romok a hatalmas szél után. (Forrás: TheCanberraTimes)

A legnagyobb veszélyt azonban a tájfunnal érkező óriási csapadékmennyiség jelentette. Japán középső tartományaiban több száz milliméter csapadék hullott le egy-másfél nap alatt. Hakone-ben

a 24 órás csapadékösszeg elérte 942,5 millimétert,

ami a második legnagyobb napi csapadékösszeg, amit Japánban valaha is mértek. Összehasonlításképpen Magyarország évi átlagos csapadékösszege 500-800 milliméter között alakul.

A rengeteg eső súlyos áradásokat okozott a sűrűn lakott országban. Japán területének legnagyobb részét ugyanis hegyvidéki területek képezik, ahol a lehullott csapadék azonnal felduzzasztja a hegyekből eredő folyók vízszintjét. A medrükből kilépő folyók több települést elöntöttek és földcsuszamlások is kialakultak.

illusztráció

Megáradt folyó Shizuokában. (Forrás: Japan Tomo)

illusztráció

Egy elárasztott falu. (Forrás: Mainichi.jp)

A tájfun tombolása közepette még egy földrengés is súlyosbította a helyzetet, melyet Tokió környékén észleltek és a Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű volt. 

Hagibis már elhagyta Japánt és a Kuril-szigetek felé vette az irányt. Mérsékelt övi ciklonná alakult át, ám a benne lévő széllökések még elérhetik a 150 km/h-t. 

Borítókép: Japan Tomo

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés