illusztráció illusztráció

Az Atlanti-óceán felett repülve

Ilyen extrém helyszínről cikket még sosem írtunk élőben. Stábunk az Atlanti-óceán fölött, 11 km magasan repült.

Bár régóta rendelkezésre áll az utasszállító repülőgépeket internetkapcsolattal ellátó műholdas technológia (gondoljunk csak a fedélzeten, hitelkártyával fizethető kávéra, vagy más nyalánkságokra), mi magunk ezt az élményt még soha korábban nem tapasztaltuk meg. Mármint, megpróbálni átadni, milyen érzés a felhők fölött fotózva a képeket élőben megosztani nézőinkkel - ez az első kísérletünk, mégis, reméljük, hogy sokan érdekesnek találják majd.

(Stábunk egy meteorológia konferenciára utazik Dél-Amerikába, egy nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködés keretében.)

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről történő felszállás egy hatalmas felhőszakadás után némi zivatarkerülgetéssel folytatódott - erről néhány képet is készítettünk, ezeket most töltjük fel képtárunkba. Bár a fedélzeten éjsötét, hatalmas, négyhajtóműves Airbus A340 utasszállítón, ahol éppen több száz utas aludt mellettünk, nehéz elhinni - mindez nem egy mobil-internet sticken hanem a világűrben keringő műholdakon keresztüll valósult meg.

Münchenhez közelítve belevetettük magunkat a gomolygó felhők közé, amit videón is sikerült megörökítenünk.

(Stábunk egy meteorológiai konferenciára utazik Dél-Amerikába, egy nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködés keretében.)

Éppen ilyen az éjszakai hangulat a több, mint 12 órás, végtelennek tűnő úton.

 

 

 

 

 

 

 

Felszállás közben végig mértük a légköri gradienst is, ezt kiértékelés után szintén megosztjuk majd nézőinkkkel.

Megvizsgáltuk a fel- és letöltési sávszélességeket, amely egészen meglepő módon alkalmasnak tűnik akár még élő (kisebb vagy közepes felbontású) live stream videók közvetítésére is, amellyel talán még lehetőségünk lesz leszállás előtt megpróbálkozni (napkelte előtt, kb. 1000 km-re a legközelebbi partvonaltól)

(A képminőségért elnézést kérünk, nem könnyű ilyen korülmények között fotózni a szinte teljesen elsötétített, csak irányfényekkel megvilágított utastérben)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkünk és kísérletünk célja tehát az volt, hogy - a légköri vertikális profilok rögzítése mellett - lehetséges-e már ma egy utasszállító repülőgép fedélzetéről élőben jelentkezni, friss képekkel, videókkal sőt, talán live streameléssel is.

Nagyon úgy tűnik, hogy lehetséges - nekünk is nagy élmény volt. Igyekszünk minden ilyen esetben, tehát élőben jelentkezni majd, ha van rá igény - akár a Föld legtávolabbi pontjáról, az Antarktisz felett repülve, a ragyogó északi fényt, vagy magaslégköri villámokat fotózva. 

(Stábunk egy meteorológiai konferenciára utazik Dél-Amerikába, egy nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködés keretében.)

Várjuk nézőink, véleményét, észrevételeit - köszönjük!

2014. július 12, 02:59 HLT / Az Atlanti-Óceán felett, félúton Európa és Dél-Amerika között
Az Időkép szerkesztősége

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés