Hűvös nyugat, meleg kelet

| 2013. május 9. 14:07 | Frissítve:
Idén is kitesznek magukért a Fagyosszentek, hidegfront hoz lehűlést, csapadékot és szélerősödést hétvégére.

A Fagyosszentekhez köthető népi hiedelem idén is beigazolódni látszik, ugyanis péntek este hidegfront érte el nyugati határainkat, mely hullámot vetve a Kárpát-medence fölött jelentősen lelassult, így csak hétfőre hagyja el a hazánkat. A Dunántúlon éjszaka több helyen zivatar alakult ki, heves eseményről ugyanakkor nem kaptunk jelentést.

Jobbra: Hódos Tamás fotója Tótszerdahelyről, köszönjük!

Szombaton a front nyugatról kelet felé történő áthelyeződése számottevően lelassul, így jelentős megosztottság lesz tapasztalható a keleti tájak és a Dunától nyugatra eső területek időjárása között. Miközben a Dunántúl nagy részén egész nap szürke, borongós, több alkalommal is esős időre van kilátás, és az élénk, olykor erős északnyugati szélben a legmagasabb hőmérséklet helyenként a 15 fokot sem éri el, addig a Dunától keletre eső területeken - főként  aTiszántúlon - még több órára kisüt a Nap, számottevő csapadék a keleti országrészben még nem valószínű. Ezeken a tájakon még marad a nyári meleg, a keleti határ közelében néhol 30 fok is lehet.

Vasárnapra a front áthelyeződik a keleti országrész fölé is, sokfelé várható további csapadék, keleten zivatarok is kialakulhatnak. Főként a Dunántúlon kellemetlenül szeles időben lesz részünk, az északnyugati szelet ugyanis viharos lökések kísérhetik. Már csak keleten, északkeleten mérhetünk 25 fok körüli értékeket, máshol jelentősen lehűl az idő.

Hétfő estére a hidegfront elvonul, de a Dunától keletre még számíthatunk további esőre, záporokra. Továbbra is szeles marad az idő, északkeleten és a Dunántúlon, valamint a Duna mentén erős, gyakran viharos lesz a légmozgás. Hűvös időre készülhetünk, a maximumok szinte mindenhol 20 fok alatt maradnak.

Kedd hajnalra már mérséklődik a légmozgás, országszerte kiderül az ég, így hajnalban meglehetősen mélyre, helyenként 5 fok alá süllyed a hőmérséklet, de előreláthatólag talajmenti fagyoktól nem kell tartani. Ezt követően ismét felmelegedés kezdődik, a jövő hét közepére visszatérnek a kora nyárias értékek.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |