illusztráció illusztráció

Elvándorolnak?

A földi légkör melegedésének jeleként már az európai madárvilágban megfigyelhetők a változások; az utóbbi 25 évben honos fajok nagy része északabbra tette át költőhelyét.

1980 óta megnőtt azon fajok száma, melyeknek eredeti élőhelye Dél-Európában található – pl.: bujkáló poszáta, berki poszáta, kiskócsag, sövénysármány -, ugyanakkor az Észak-Európára jellemző fajok – pl.: fenyőrigő, szőlőrigó, füles vöcsök – egyedszáma csökkent Nagy-Britanniában. - derül ki a brit szigeteken lévő végzett felmérésből.

A durhami egyetem kutatója, Brien Huntley szerint - aki a cambridge-i egyetem szakembereivel és a brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) ornitológusaival együtt készítette a felmérést -, a madárfajok szinte biztos, hogy az éghajlatváltozásra reagálva vándorolnak.

A belegondolunk, a kijelentés igencsak helytálló, hiszen a legkönnyebben ezeken az élőlényeken mutatható ki a változás, hiszen repülve nagy távolságokat képesek megtenni, hogy hűvösebb élőhelyet találjanak maguknak, míg a növényeknek jóval hosszabb időt jelent ez a folyamat.
A kimutatott változások még ezek mellett egybevágnak a globális felmelegedést érintő előrejelzésekkel is.

Forrás: Index/MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés